Iz dnevnika istraživača

Kod šamana

12:42h
0
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek
Iz dnevnika istraživača Goran Šafarek

Šamani vjeruju da im biljke govore te da uče kroz vizije koje ayahuasca uzrokuje. Pomoću nje šamani ulaze u trans i vežu se sa spiritualnim svijetom. Ona je osnova bića Indijanaca.

Sve više zaintrigirani Indijancima, odlučili smo za vrijeme ekvadorske ekspedicije istražiti kako preživljavaju Shuari, Indijanci poznati po smanjivanju glava. Nakon jednodnevnog probijanja kroz šumu i rijeke našao sam se u selu. Osim nekoliko limenih zakrpa, oduševio sam se što Shuari još grade kuće od drva i palminog lišća. U kuhinji nas je pozdravio poglavica. Sjedio je nasmijan uz hrpu banana koje je majmunčić na uzici pomalo grickao.

Starija žena upravo je dovršavala obrok – slatkovodnu ribu zamotanu u velike listove helikonije i nešto povrća. Prijalo je zajedno s jukom (kasava, manioka). Ručak smo, naravno, pojeli na listu.

Iznad naših glava na zidu ravnopravno vise karabin i puhaljka. „Puhaljku koristimo za lov na ptice i manje životinje“ objašnjava poglavica. Isprobali smo ju na dvorištu, a jadna banana na grani uskoro je primila nekoliko direktnih pogodaka. Došao je red i na mene i… u sridu. Pokazalo se međutim da je to bila početnička sreća. Valja dobro napuniti pluća i onda naglo puhnuti, naravno, čvrsto držeći trometarsku puhaljku zvanu cervatana.

Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Odmah pokraj, mlada Indijanka skupljala je juku za večeru. Otkopala je gomolj ove osnovne namirnice u Amazoni, a u rupu sasjekla stabljiku iz koje će potom narasti novi gomolj – jednostavno!

Podnevna vrućina je jaka i krećemo se osvježiti u obližnju riječicu. Klinci su uživali u vodi, skakali s drveća i obala. Tek sad me obuzeo romantični dojam povezanosti ovih ljudi s prirodom.

Poslije osvježenja odlazimo do šume, ali ne da gledamo majmune i ostale životinje već biljke. I to kakve! „Sasječeš malo koru zmajeve krvi i sakupiš gusti crveni sok. Onda ga razmažeš i dobivenom kremicom namažeš ranu“ pokazuju mi. Dolazimo do lijane, naizgled kakvih ima na milijune u šumi. „Ova je vrlo važna biljka – ayahuasca“.

Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Snažan je halucinogen, pa ju koriste šamani za liječenje. Ayahuasca, ili često zvana jage ili kapi, mnogo je više od toga. Šamani vjeruju da im biljke govore te da uče kroz vizije koje ta biljka uzrokuje. Pomoću nje šamani ulaze u trans i vežu se sa spiritualnim svijetom. Ona je osnova bića Indijanaca, veza sa šumom, zemljom, nebom bez koje se takoreći ruši sav njihov svijet.

Priprema (kuhanje) napitka ayahuasce traje satima. Uzimanje napitka nije nikako preporučljivo za strance i nenaviknute – samo ga šamani upotrebljavaju. I izgleda da je upravo naš poglavica jedan od njih! Navečer je odjenuo svoje tradicionalno ruho – fina i raznobojna perca oko glave. Priča i pojanje izmjenjivali su se u kolibi jedva osvijetljenoj slabašnim plamenom. Priče o davnini, negdašnjim podvizima, ratovima, skupovima, ali i stradanjima cijelih naroda trajali su duboko u noć…

čitam...