sad i to znamo

KOJI IZGOVORI Beroš je neourokirurg pa ne zna što je bliski kontakt, a Markotić, kao i Plenković, ne bi išla u samoizolaciju

Ja sam neurokirurg i apsolutno ne posjedujem znanje procjenjivati što je, a što nije bliski kontakt, kaže Beroš.

12:40h
0
Screenshot Index.hr
Krunoslav Capak, Alemka Markotić, Vili Beroš i Davor Božinović // Screenshot Index.hr

Mnistar zdravstva Vili Beroš jučer je u sklopu kampanje u Dalmaciji u jednom trenutku opomenuo novinare da mu stoje preblizu.

Ne uvodimo švedski model

Rekao je  kako je važno napomenuti da je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj relativno mali i da smo na začelju smo liste.

– Molim vas da sad svi to utvrdimo, u životu nije crno bijelo, ima elemenata koji su krizni i nisu dovoljno promišljeni, ali iz njih moramo učiti. U vrijeme suživota s virusom moramo -biti odgovorni i moramo biti oprezni da ne dođe do većeg broja širenja zaraze – rekao je jučer Beroš.

Beroš kaže kako su se građani u Hrvatskoj opustili, ali tvrdi da ne uvodimo tzv. švedski model.

– Šveđani su svjesno išli u sistem obrane koji nije bio učinkovit, ali da ga mi uvodimo, apsolutno ne. Naše akcije moramo prilagoditi očuvanju zdravlja – kaže Beroš.

Beroš je rekao i kako je jutros u stručnoj literaturi pročitao podatak koji bi, kaže, mogao biti ohrabrujući.

– Više od 92 posto slučajeva kod novozaraženih mlađih od 60 godina nema nikakvih simptoma – rekao je i dodao kako bi to mogao biti indirektni dokaz da je virus mutirao, ali ne želi nagađati.

Neurokirug je pa ne zna što je bliski kontakt

Ministar nije mogao izbjeći pitanja o premijeru Andreju Plenkoviću koji nije otišao u samoizolaciju iako je bio u kontaktu sa zaraženim srpskim tenisačem Novakom Đokovićem.

Kaže kako nitko ne ide u samoizolaciju na vlastiti zahtjev.

– Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije – rekao je Beroš. – Struka se o tome jučer jasno očitovala. Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a kazao je ministar.

Dodao je i kako je nema znanja kako bi odredio što je bliski kontakt, a što ne. Konkretno, Beroš je rekao ovako:”Ja sam neurokirurg i apsolutno ne posjedujem znanje procjenjivati što je, a što nije bliski kontakt”.

Tu teoriju podržava i dr. Alemka Markotić koja kaže da je HZJZ jasno priopćio koji su međunarodni kriteriji, koji vrijede za sve.

– Prema njima, premijer ne zadovoljava kriterije za samoizolaciju. Potrebno je da ste na otvorenom bili u kontaktu više od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, da ste ostvarili bliži kontakt poput grljenja, rukovanja i ljubljenja. Isto se odnosi i na boravak duži od 15 minuta u zatvorenom prostoru gdje ima indikacija da je bilo zaraženih – rekla je Markotić.

Kazala je kako ni ona ne danas bi bila u samoizolaciji da se našla u sličnoj situaciji.

– Mi smo u stalnom kontaktu s bolesnicima i poštujemo stroge kriterije. Epidemiolozi su uvijek odredili koji liječnici nakon sumnjive situacije i bliskog kontakta moraju u samoizolaciju, a koji ne. To je vrlo jednostavno za sve koji žele shvatiti što se medicinski govori – objasnila je.

Na pitanje bi li se ona pozdravila šakom o šaku poput Plenkovića i Đokovića ili ostaje pri pozdravu laktom, rekla je kako su oba pozdrava prihvatljiva ako je riječ o kratkom kontaktu, ali bi bilo bolje bez toga, te da bi se najbolje bili nakloniti poput Japanaca.

čitam...