raskrstili s tradicijom

KOLAPS BRAKA Nevjerojatnih 60 posto brakova u županiji se raspalo, a u Koprivnici je više brakova sklopljeno kod matičara, nego u crkvi, Nina Hrenić: Ne radimo na sebi, na braku i nismo tolerantni

Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno  ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265.

19:00h
0
Ilustracija // Foto: IngImage
Ilustracija // Foto: IngImage

S tradicijom smo izgleda, što se tiče ulaska u brak, gotovo pa raskrstili.

Prema podacima županijskog Ureda državne uprave, lani je na području Koprivničko-križevačke županije sklopljeno gotovo jednako građanskih, kao i crkvenih brakova.

Od tri grada, u Koprivnici je građanskih brakova bilo čak i više nego onih pred oltarom. Građanski se vjenčalo 117 parova, a tek njih 86 crkveno.

Prijašnjih godina tako nešto bilo je nepojmljivo i tek je tu i tamo koji brak bio sklopljen kod matičara.

O razvodima da ne govorimo. Raspalo se više od polovice brakova, nevjerojatnih 60 posto, u čemu na žalost naša županija prednjači u Hrvatskoj.

Naši mladenci neće skidati osmijeh s lica // Foto: Ingimage

Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno  ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265.

Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

Primjerice parovi iz Drnja, njih 23-oje, više su bili skloni vjenčanjima u crkvi, a sedmero se ipak odlučilo za građanski oblik.

U Križevcima se pak 47 parova vjenčalo u Matičnom uredu, a 56 njih pred oltarom.

Parovi iz Svetog Ivana Žabna vjenčali su se u crkvi i to njih 15, a situacija je ista i u Svetom Petru Orehovcu gdje su se na crkveni brak odlučila 23 para.

Đurđevčanke i Đurđevčani, njih 37-ero, odlučilo se na vjerski oblik, a 25-ero na građanski. Četiri para iz Virja sklopilo je brak u Crkvi, a 13 u Matičnom uredu. U Kloštru Podravskom desetero parova izreklo je sudbonosno da vođeni svojom vjerom, a njih 13-ero u Matičnom uredu.

Foto: ingimage.com

Što se tiče razvoda, usporedili smo podatke 2017. i 2018. godine. U našoj se županiji razvelo 238 parova 2017. godine, a nepopularni trend nastavio se prošle godine kada se razvelo 265 parova.

Tako ih je u Koprivnici bilo 17 više nego u 2017. godini. Naime, 110 parova razvelo se lani, a 127 njih u prethodnoj godini.

U Križevcima su se razvela 63 para, što je za 12 više nego predlani.

U Svetom Ivanu Žabnu prošle se godine razvelo 14 parova, a u 2017. godini dvoje manje. Sveti Petar Orehovec drži pozitivan trend jer se u 2018. razvelo sedmero parova, a godinu prije njih 12.

Đurđevac bilježi jednak broj, a to su 23 propala braka.

Virje također, s 10 razvedenih parova. U Kloštru Podravskom 2018. godine razvelo se 14 parova, a 2017. godine njih 13.

Što se tiče prosjeka godina, rastaju se baš svi, i staro i mlado, bez pravila.

U 2018. godini na području Koprivničko-križevačke županije nije zaključen niti jedan istospolni brak, za razliku od lani kada su sklopljena dva takva braka.

Psihologinja Nina Hrenić osvrnula se na veliki postotak razvoda rekavši kako je razloga mnogo.

– Gledajući sa sociološkog aspekta, nekad je bila sramota i društveno neprihvatljivo rastati se, danas to nije tako. Tu su i ekonomski razlozi, usporedimo li prošlost kada je žena bila domaćica i ovisila je o suprugu, sa sadašnjošću kada su žene karijeristice, vidimo veliku razliku. No, i očekivanja su se promijenila. Na život gledamo drugačije. Na partnera gledamo na način – ako me voliš moraš me skroz razumjeti. Mislimo da je dobro ono što je idealno – objasnila je psihologinja N. Hrenić.

Nina Hrenić // Foto: Matija Gudlin

Dodala je da je i odgoj djece nekada bio po principu – šuti i trpi, dok se danas to promijenilo. Danas majke, navodi, svoje kćeri odgajaju da frustraciju ne drže u sebi, da budu proaktivne i da se bore za svoja prava.

Ne radimo na sebi, na braku, nismo tolerantni i tu nastaju problemi. Premalo radimo na tehnikama uspješne komunikacije.  – rekla je psihologinja.

Kao problem navodi i napredak tehnologije. Kaže kako je dostupnošću svega – sve postalo normalno.

Odvjetnica Katarina Vuljak

Odvjetnica Katarina Vuljak  koja se često bavi brakorazvnodnim parnicama, također netoleranciju, nerazumijevanje i tvrdoglavost navodi kao glavne razloge razvoda.

Mlađi se rastaju jer su pronašli druge partnerice ili partnere, ali i zbog netolerancije. Djeca su pak razlog zašto se rastaju stariji. Majka obično stane na stranu djece, a otac ne. Pa se odluče na rastavu nakon puno godina zajedničkog života. Obiteljsko nasilje nažalost je uvijek aktualno. Muškarci prednjače u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, ali ima izuzetaka. Bez obzira na dob. Žene dođu plave i nakon 20 godina braka i kažu da više ne mogu trpjeti – rekla je odvjetnica.

čitam...
Loading...