Prijava ministarstvu

Kolarić (HAGO): Piškornica radi bez dozvole, Jozinović: Radimo po zakonu

14:37h
0
Piškornica // Foto: Arhiva
Piškornica // Foto: Arhiva

Jednom riječju – kriminal. Nemaju dozvolu za gospodarenje otpadom, rade na staru koja glasi na koprivnički Komunalac i koja je poništena – istaknuo je Saša Kolarić, direktor Hrvatske agencije za gospodarenje otpadom j.d.o.o.

Saša Kolarić, direktor Hrvatske agencije za gospodarenje otpadom j.d.o.o. (HAGO) sa sjedištem u Varaždinu, prijavio je Upravi za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode poduzeće Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o.

Tvrdi kako imaju saznanja da to poduzeće, službeno registrirano u Zagrebu, “neovlašteno i i bez ishođene dozvole za gospodarenje otpadom propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Pravilnikom o gospodarenju otpadom, zaprima miješani komunalni otpad te ovjerava prateće listove zaprimljenog otpada na odlagalištu Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji”.

Dodao je kako se “dovodi u pitanje i prekršajna odgovornost proizvođača, ovlaštenih skupljača i prijevoznika otpada ‘obmanutih’ od strane odgovorne osobe trgovačkog društva Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o.”.

Od inspekcijske službe nadležnog ministarstva traži da “trenutačno onemogući daljnje nezakonito obavljanje djelatnosti odlaganja otpada na odlagalištu Piškornica te donese optužni prijedlog i kaznenu prijavu trgovačkom društvu Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o. i odgovornoj osobi društva u skladu sa Člankom 155., stavak 2. Zakona o održivom gospodarenju otpadom”.

– Jednom riječju – kriminal. Nemaju dozvolu za gospodarenje otpadom, rade na staru koja glasi na koprivnički Komunalac i koja je poništena – istaknuo je Kolarić, dodavši kako se na Piškornicu dovozi otpad, među ostalim, i iz Rijeke, Zagreba, Varaždina, Preloga i Ludbrega.

Mladen Jozinović, član uprave poduzeća Piškornica – sanacijsko odlagalište j.d.o.o., rekao je da su oni tvrtka u javnom vlasništvu i da su podložni inspekcijskom nadzoru svih nadležnih tijela po zakonu.

– Da nešto ne radimo kako treba već bi netko reagirao. Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode 28. listopada dobili smo dopis da radimo u skladu sa zakonom. Mi smo kupili građevinu (odlagalište, op.a.) s dozvolom – rekao je on.

Prema sudskom registru Republike Hrvatske, tvrtka HAGO j.d.o.o. za gospodarenjem otpadom registrirana je na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Iako Kolarić u svojoj prijavi ministarstvu ističe da su oni Hrvatska agencija za gospodarenje otpadom, a taj naziv koristi i na službenom pečatu, riječ je o privatnoj tvrtki. Član društva je Olja Pjevac, a Kolarić je direktor koji zastupa društvo pojedinačno i samostalno od 22.07.2013. godine.

Mladen Jozinović // Foto: Arhiva
Mladen Jozinović // Foto: Arhiva

čitam...