Pametan piše, glup pamti

Koliko izbora mora proći da brza cesta stigne do Koprivnice?

16:00h
0

Priprema se najsposjećeniji događaj u Križevcima ovog ljeta. Pogađate, riječ je o otvorenju brze ceste od Vrbovca do Križevaca.

Jasno je svima kako će na otvaranje pristići stotine političara, od državnog vrha do gradskih vijećnika, mediji, poduzetnici, “obični” žitelji grada, oni koji plaćaju poreze i oni koji sve to financiraju.  Ali glavna briga svih onih koji žele preuzeti zasluge za otvaranje prometnice jest – tko će prerezati vrpcu. Možda najbolje da se povuče jedna stometarska vrpca i da svatko prereže svoj komad, okine selfie i na društvenim mrežama pokuša skupit što više lajkova.

Da se ne zaboravi, podsjećam na kratku kronologiju (ne)zaslužnih za Podravski ipsilon iako je cesta još daleko od Podravine i nitko nema pojma kada će uopće stići do Koprivnice. Pitanje je koliko se izbora mora još dogoditi i koliko obećanja podnijeti biračima da se krene graditi i ta dionica. Uglavnom, tamo još 2009. godine kada je stolovao veliki Ćaća, odvilo se bizarno otvaranje radova na koje se sjatio cijeli tadašnji državni vrh. Glavni protagonist uz Ćaću bio je i gavni HSS-ovac u državi. Veliki dečki potpisali su ugovore s izvođačima radova vrijedne oko dvije milijarde kuna iako lova u proračunu nije bila osigurana.

I to nije sve. U jeku predizborne kampanje za lokalne izbore cijeli cirkus otvaranja događao se na neotkupljenom zemljištu koje su samo privremeno posudili od vlasnice kako bi zamazali oči narodu. Na kraju je cijela priča završila tako da je Kukuriku koalicija prekategorizirala autocestu u brzu cestu, smanjila nešto sitno troškova i uspjela završiti samo pola posla.

Simptomatično, stigli nam novi izbori i eto nam ceste ponovno u prvom planu. Svečano otvaranje planira se 2. rujna 2016. godine. Zapamtite taj datum, od toga dana Križevci neće biti isti. Svi se nadaju nekom gospodarskom uzletu, investicijama, lovi do krova. Za to su zaslužni gradski vlastodršci koji konstatno šire optimizam i najavljuju otvaranja radnih mjesta, nove pogone, svjetlo na kraju prefarbanog tunela. Pametan piše, a glup pamti pa neka ovaj tekst ostane podsjetnik na obećanja, a za godinu dana analizirati ćemo novo rođenje poduzetničkih Križevaca.

Uz malo kreativnosti mogao se od otvaranja ceste napraviti pravi festival. Znamo kako to ide kod nas. Štandovi s vinom, sirom, čevapima i kotlovinom, točionici s pivom, šator, bižuterija i lunapark. Gordan Maras mogao bi zapjevati na otvorenju uz gitarsku pratnju sveprisutnog Mladena Kešera, Hasanbegović bi mogao nacrtati par grafita ispod podvožnjaka, a Bandiću je dovoljno pojaviti se s kacigom na glavi u kamionu Viadukta i reći “idemo delati” da pobere slavu.