IZVANREDNA SJEDNICA

Koliko županija ulazi u RCGO Piškornica, četiri ili šest, pitanje je koje je postavljeno više puta, a vijećnici se složili oko dva zaključka

Po pitanju sanacije odlagališta Piškornica, inicijatori izvanredne sjednice predložili su trgovačkim društvima RCGO Piškornica i Piškornica - sanacijsko odlagalište da u sanaciji odlagališta rasterete građane koji izdvajaju oko 80 kuna po toni otpada te su predložili da sav novac dođe iz europskih i državnih izvora.

12:26h
0
IMG
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Izvanredna sjednica Županijske skupštine održana je jučer u dvorani Srednje škole u Koprivnici. Podsjetimo, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica bio je tema o kojoj su raspravljali, do čega je došlo prikupljanjem jedne trećina potpisa članova skupštine, o čemu smo pisali ovdje.

Točnije, od strane oporbe prikupljeno je 14 potpisa, a zahtjev za sazivanje Izvanredne sjednice Županijske skupštine potpisali su članovi kluba SDP/HL, članovi kluba HSS-a, članovi kluba vijećnika Željko Lacković – nezavisne liste i član skupštine Dejan Kutičić.

Uz direktora RCGO Piškornice Mladena Ružmana, koji je prvenstveno govorio u sklopu prve točke dnevnoga reda, a o čemu smo izvijestili ovdje, druga točka nosila je naziv Razmatranje informacije o poslovanju i upravljanju Piškornicom – sanacijskim odlagalištem d.o.o. za sanaciju odlagališta otpada te je o njoj govorio direktor tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište Marijan Blažok.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Nalazi 13 inspekcija potvrdili su da se odlagalištem upravlja u skladu sa zakonom, kaže Blažok

Blažok je, između ostaloga, u izlaganju rekao kako je, prema privremenim rezultatima, ostvarena dobit prije oporezivanja od 278 tisuća kuna – prihodi 15 milijuna, rashodi 14,6 milijuna.

– Vidljivo je kako je odluka o kreditnom zaduživanju kako bismo jednokratno isplatili koprivnički Komunalac bila dobra jer su financijski rashodi smanjeni za gotovo 300 tisuća kuna – rekao je Blažok.

Iznio je podatke prema kojima je prošle godine zaprimljeno 32,559 tona otpada, a najviše ima miješanog komunalnog otpada. Njihova procjena je kako je preostali ukupni kapacitet odlagališta 110 tisuća tona. Naglasio je kako plan primanja otpada usklađuju svake godine, u skladu s RCGO Koprivnica.

Marijan Blažok // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Poslovanje odlagalište je pod neprestanim inspekcijskim nadzorom, bilo je 13 inspekcija. Svi nalazi potvrdili su da se odlagalištem upravlja u skladu sa zakonom – kazao je Blažok.

Četiri ili šest županija, više puta pitali su se županijski vijećnici

U sklopu prve točke dnevnoga reda, a zatim i u sklopu druge, vijećnici su konstantno govorili i postavljali pitanje o broju županija koje će biti uključene u rad RCGO Piškornica. Navodili su kako je studija utjecaja na okoliš i cost-benefit analiza rađena za četiri, ne za šest županija. Pozivali su se na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u čijem zapisniku sa sjednice Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata održane 23. veljače 2018. godine, pod točkom 4.2, stoji kao su Odlukom Vlade RH u RCGO dodaju dvije županije, i to Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska, uz otprije poznate Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Međimursku županiju.

– Nacrt studije izvedivosti i Analizu troška i koristi potrebno je doraditi i uskladiti s najnovijim preporukama JASPERSA nakon sastanka predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Jaspersa 13. studenog 2017. – stoji u zapisniku.

Županijski vijećnici pitali su se hoće li dvije spomenute dvije županije sudjelovati u financiranju izgradnje RCGO Piškornica, a koje će se plaćati 70 posto iz EU sredstava, 20 posto iz nacionalnih, a deset lokalnih, odnosno onih četiriju županija koje su otprije poznate kao dio centra.

Marko Fucak // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– U implementaciji plana za gospodarenje otpadom za razdoblje 2017.-2021., koju je potpisao premijer Andrej Plenković na temelju odluke, piše Piškornica i spominje se šest županija. Hoće li to ubuduće još dvije županije dovoziti otpad ili ne? – pitao je Marko Fucak (SDP), na što ga je predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar opomenuo kako se mora držati teme.

– Jedno je europski projekt CGO ili RCGO koji će riješiti pitanje gospodarenja otpadom u četiri županija, pa i na našu. Ali, ostalo je otvoreno pitanje na koje bismo trebali dobiti odgovor. Sanacijsko odlagalište predstavlja opasnost jer smo vidjeli kako su ekološki incidenti mogući uz poštovanje svih mjera, kao što je gospodin rekao. Je li odlagalište trebalo ili ne, nemamo koristi raspravljati. Ono nije politička debata, ovo se mora riješiti. Što učiniti s brdom smeća, hoćemo li ga ostaviti sljedećim generacijama? – rekao je nezavisni vijećnik Željko Lacković, dok su pitanja postavili i Marija Vukobratović (SDP) te nezavisni Dejan Kutičić.

Željko Lacković // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Odgovore na pitanja dao je Blažok.

– Nemamo dopis ili odluku da će netko drugi platiti. Imamo zakonsku obavezu zatvaranja odlagališta. Na kraju krajeva, čekamo izdavanje financijskog jamstva. Prijavili smo projekt zatvaranja odlagališta u europske fondove. Prijavili smo projekt uspostave aktivnog sustava otpreme. Bude li nešto realizirano od projekata, ostat će novca za sanacijsko odlagalište. Imamo osigurana vlastita sredstva, ali smo i kandidirali projekt za EU sufinanciranje. Sada se oko 78 kuna financira iz tone zaprimljenog otpada. Od 29 tisuća tona, koliko ćemo preuzeti, Komunalac Koprivnica dovest će oko 7500 tona – odgovorio je, između ostaloga, Blažok.

Donesena su dva zaključka
Darko Koren // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zahvalio je na konstruktivnoj raspravi.

– Obrazloženja koja su nam predstavili direktori Ružman i Blažok bila su vrlo
detaljna i jasna te su, uvjeren sam, odagnala sve spekulacije i potvrdila kako je riječ o projektu koji je dobio europsku potvrdu te obuhvaća četiri županije. Ono što ja s aspekta člana skupštine znam, to je da nikada nikakva informacija takve vrste nije dolazila na naše sjednice. Odgovor je – ne, projekt Piškornica čine četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Naravno, ova je rasprava bila usmjerena u tome smjeru da ja nešto odlučujem. Ako ja o tome odlučujem, nikada neće biti nijedna druga županija osim ovih četiriju koje su osnivači – govorio je Koren, dodajući.

– Ovo je zadnja sjednica Županijska skupština uživo, u ovome sastavu. Hvala vam na sudjelovanju, vašim ulogama i doprinosu u razvoju društva i demokracije u našoj sredini. Tijekom četiri godine bilo je momenata koje bismo radije zaboravili. Ipak, mislim kako smo mandat priveli kraju u kulturnom tonu. Dobio sam poruke ljudi koji nas promatraju i koji kažu da je rasprava bila korektna i kvalitetna, što mogu potvrditi – rekao je Koren.

U konačnici, donesena su dva zaključka.

Podržan je projekt RCGO Piškornica za četiri županije, ujedno osnivače – Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku – i općinu Koprivnički Ivanec. Od nadležnog ministarstva zatražili su očitovanje o odluci Vlade RH o implementaciji Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2020. u kojem se spominje promjena obuhvata zahvata, odnosno uključivanje još dvije županije.

Također, po pitanju sanacije odlagališta Piškornica, inicijatori izvanredne sjednice predložili su trgovačkim društvima RCGO Piškornica i Piškornica – sanacijsko odlagalište da u sanaciji odlagališta rasterete građane koji izdvajaju oko 80 kuna po toni otpada te su predložili da sav novac dođe iz europskih i državnih izvora.

Zaključke su podržala 23 prisutna člana skupštine, uz jedan suzdržan.

Foto: Koprivničko-križevačka županija