KOLUMNA: Crtice iz povijesti // Šetnja starom Koprivnicom (2.)

23:00h
0
autor-petric

Na rubovima gradskog parka se nalazi nekoliko vrijednih građevina. Jedna od njih je kasnobarokna PRAVOSLAVNA CRKVA SVETE TROJICE izgrađena 1794. godine na prostoru koji se ranije nazivao “Pod Pikom” (pika – prostor koji je značio tzv. «brisani prostor» udaljenosti koliko je mogla pucati puška s koprivničkih bedema). Gradnju su financirali tzv. «grčki» trgovci pravoslavne vjere koji su živjeli u blizini. Crkva je bila obnovljena 1846. i 1893. godine. Uz nju se nalazi kuća koja je bila sagrađana za paroha. Kasnije su u ovoj kući bili pošta, dom mladih i drugi sadržaji.

Važna građevina na rubu gradskoga parka je STARA GIMNAZIJA. Ono je jedna od najljepših ambijentalnih građevina s početka 20. stoljeća. Izgrađena je za potrebe koprivničke gimnazije 1908. godine (osnovane 1906.) kao jednokatni objekt. Godine 1953. dozidan je drugi kat. Danas je u ovoj zgradi smještena osnovna škola «Antun Nemčić Gostovinski». Na rubu parka, nedaleko od zgrade stare gimnazije, nalazi se zgrada DOMOLJUBA koju su 1919. izgradili koprivnički obrtnici vlastitim novcem, a u njoj održavaju koncerti, kazališne predstave i sl.

U ulici Antuna Nemčića, koja se pruža paralelno s najstrijim dijelom gradskog parka postoje najmanje dvije zgrade vrijedne spomena. GRAĐANSKA POSLOVNO-STAMBENA KUĆA (danas ugostiteljski objekt «Art») je u izvornom obliku izgrađena prije 1772. godine, najvjerojatnije nakon velike obnove Koprivnice poslije požara 1736. godine. Kuća ima visoku ambijentalnu vrijednost, a posebno je važna kao jedan od najstarijih očuvanih baroknih profanih objekata. Zgrada u kojoj je sjedište KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE je bila izgrađena krajem 19. stoljeća, a namjena joj je bila upravno-administrativna. Tu je s vremenom bilo sjedište podžupanije, kotara i općine. U istoj ulici se nalazila kuća Antuna Nemčića u kojoj je napisao veći dio svojih djela.

Na Zrinskom trgu nalazi se zgrada KOPRIVNIČKE BANKE (danas galerija Muzeja grada Koprivnice), podignuta početkom 20. stoljeća. U blizini je i zgrada KNJIŽNICE I ČITAONICE «FRAN GALOVIĆ» te mnoge vrijedna zdanja uglavnom iz 19. stoljeća.

NOVA GRADSKA VIJEĆNICA (NEKADAŠNJA ZGRADA PUČKE ŠKOLE). Ova je zgrada izgrađena za potrebe koprivničke pučke škole 1856. godine. Temeljni kamen je položio ban Josip Jelačić. Izgradnjom nove zgrade pučke škole 1892. godine (srušene 1945. godine) kod župne crkve Sv. Nikole, u ovoj je zgradi počela djelovati gradska vijećnica. Iste je godine nadograđeno krilo zgrade prema današnjoj Esterovoj ulici. U tome je krilu bilo smještena gradska policija.

čitam...