KOLUMNA Dražen Sačer // Dobrovoljno darivanje krvi

06:30h
0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Darivanje krvi = Transfuzija ljubavi

IlustracijaKako bi se osiguralo brzo i sigurno liječenje bolesnika i ozlijeđenih, uz sve ostalo neophodno je imati dovoljne količine krvi u pričuvi. U ljetnim mjesecima – srpnju i kolovozu najčešće su nestašice krvi u hrvatskim bolnicama. Tako su i sada pričuvne zalihe krvi većine krvnih grupa u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu minimalne.

Darivatelji krvi su ti koji omogućuju sigurno liječenje bolesnka transfuzijama krvi, derivatima plazme i krvnim pripravcima. Ovaj napis je prije svega prigoda za kratku informaciju svim potencijalnim darivateljima krvi o ovom plemenitom i izuzetno važnom činu darivanja krvi. Ujedno je i zahvala svim ljudima velikog srca koji darujući najvrijedniji dio sebe – svoju krv, vraćaju bolesnima zdravlje i spašavaju njihove živote.

Krv je nenadomjestiv lijek, jer ga nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini i isključivi izvor tog prevažnog lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Dobrovoljno davalaštvo krvi u nas je utemeljio Hrvatski Crveni križ, a koprivničko Gradsko društvo Crvenog križa desteljećima je u samom vrhu hrvatskog davalaštva..

Darivatelj krvi je punoljetna zdrava osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi svojom slobodnom voljom i ne prima za to nikakovu nadoknadu.

Jedna kap može promijeniti sveMeđu neupućenim često je pitanje tko može dati krv? Odgovor je: svaka osoba dobrog općeg zdravstenog stanja u dobi između 18 i 70 godina, primjerene tjelesne težine, normalne tjelesne temperature, pulsa i krvnog tlaka u granicama normale te urednog nalaza hemoglobina.

Nažalost oko 10% potencijalnih darivatelja se nakon liječničkog pregleda odbije, a razlog odbijanja je potencijalni rizik od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za zdravlje bolesnika. Dakle, jedini i isključivi razlog je sigurnost darivatelja i bolesnika. Odbijanje darivatelja može biti privremeno – akutna bolesna stanja, određeno vrijeme nakon operativnog zahvata, kod žena trudnoća i dojenje, ali i trajno: hepatitis, teške kronične bolesti dišnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zloćudne bolesti, AIDS,…

Krv se može dati do četiri puta godišnje s razmakom između pojedinih davanja od tri mjeseca za muškarce, odnosno četiri mjeseca za žene i apsolutno je neštetno za zdravlje. Prije svakog darivanja krvi potencijalni darivatelj mora obaviti liječnički pregled. U kratkom razgovoru (anamnezi) provjeri se dosadašnje i aktualno zdravstveno stanje. Obveza je liječniku navesti sve lijekove koje darivatelj uzima i eventualne akutne zdrvatvene tegobe. Zbog sigurnosti spunjava se i kratki zdravstveni upitnik.

Sam liječnički pregled uključuje provjeru krvnog tlaka, te klinički pregled srca i pluća. Rutinska je i provjera količine željeza u krvi, koja se obavi brzom metodom iz kapljice krvi darivatelja dobivenoj ubodom u jagodicu prsta šake. Ako nema kontraindikacija sa strane zdravstvenog stanja, darivatelj se smjesti u udoban poluležeći položaj na krevetu za darivanje krvi.

Darivanje krvi 2015Sam čin darivanja krvi jednostavan je i kratak postupak – svega desetak minuta. Iskusan zdravstveni tehničar učini venepunkciju – u lakatnoj jami uvodi iglu koja je povezana sa plastičnom vrećicom u koju utječe krv. Uzima se 450 ml krvi, a iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete: za provjeru krvne grupe i za serološka testiranja. Tijekom davanja krvi isključena je mogućnost zaraze darivatelja. Sav pribor i materijal koji se koristi u ovom postupku: igle, plastične vrećice, plastični sistemi i sav ostali materijal koji se koristi je sterilan i za jednokratnu upotrebu. Pribor je napravljen na način koji isključuje njegovu ponovnu upotrebu.

Nakon darivanja krvi ostaje se kraće vrijeme u prostoru gdje se odvija akcija prikupljanja krvi, slijedi kratkotrajni odmor i osvježenje te obrok zahvalnosti.

U Koprivnici je upravo u tijeku ovomjesečna akcija prikupljanja krvi i sve informacije mogu se naći na web stranici Gradskog društva Crvenog križa: www.hck-koprivnica.hr

Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

 

čitam...