KOLUMNA Dražen Sačer // Kako mršavjeti

13:00h
0
Ilustracija

“Imaperare sibi maximum imperium est.” (“Vladati sobom najveća je vlast”)

Piramida zdrave prehraneO temeljima pravilne prehrane pisali smo u ranijem napisu, a sada ćemo podsjetiti na svima dobro poznatu Piramidu zdrave prehrane (slika) i redoslijed vrste hrane koju treba konzumirati:

  1. 1. UGLJIKOHIDRATI (cjelovite žitarice- tjestenina, kruh, riža, žitne pahuljice)
  2. 2. VOĆE I POVRĆE
  3. 3. PROTEINI / MLIJEČNI PROIZVODI (grah, riba, nemasno meso, nemasni mliječni proizvodi)
  4. 4. MASTI (maslinovo ulje, ..) 5. SLATKIŠI ( bomboni i ostali rafinirani slatkiši) u vrlo malim količinama

 

Ako se pitate zašto uopće mršavjeti, odgovor je jednostavan. Vrlo brzo ćete se bolje osjećati, a što je još važnije smanjit ćete opasne rizike vezane uz povećanu tjelesnu težinu, kao što su: visok krvni tlak, šećerna bolest, povišene vrijednosti masnoća u krvi, bolesti krvnih žila. Već mali gubitak kilograma, svega 5-10% vaše sadašnje težine značajno će smanjiti navedene zdravstvene rizike. Zdravo mršavljenje je postupno, tako da je dovoljno izgubiti 0.5 do 1 kilograma tjedno.

Da se krene s mršavljenjem osnovni je preduvjet dobra motivacija. Što se prehrane tiče, danas se svi u svijetu slažu da je optimalna mediteranslka prehrana, a na nju smo se osvrnuli u jednom od ranijih tekstova. Dakle ovoj vrsti prehrane treba apsolutno dati prioritet, ali jednako je važno uspostaviti dobar odnos unosa i potrošnje kalorija. To znači da broj kalorija unesenih hranom treba svakako biti manji od onog koji potrošimo tjelesnom aktivnosti. Zbog toga je nužno što više kretanja i fizičke aktivnosti.

Danas se u svijetu preporuča više od tisuću dijeta. Iako ih se naveliko hvali i jamči brzi uspjeh, nažalost nijedna se od njih nije pokazala značajnije djelotvornom.

Mršavjeti nije lako i to uspjeva samo najupornijima. I autor ovog teksta nažalost ima suvišak kilograma. Rješenje nije u odabiru dijete, već čvrstoj odluci da se temeljito promijene prehrambene navike. Naša je preporuka “OPO model” (O – odluka, P – provedba, O – održavanje)

ODLUKA – Počnite mijenjati svoje prehrambene navike i krenite sa tjelesnim aktivnostima. Ciljevi koje ćete si zadati moraju biti definirani, realni i mjerljivi: primjerice tri puta tjedno plivanje trajanja jedan sat, ili pet dana u tjednu vožnja biciklom do pola sata, ili svakodnevna šetnja ili još bolje žustri hod trideset minuta, vježbanje kod kuće ili u teretani trajanja najmanje trideset minuta.

IlustracijaPROVEDBA – Uklonite nezdravu hranu iz kuće. Plan prehrane neka bude realan i neka sadrži puno vode, voća i povrća. Odmah smanjite količinu obroka – barem za trećinu, a još bolje polovinu dotadašnjeg. Ne preskačite obroke, a doručak mora biti svakodnevan.

Što se tjelesnih aktivnosti tiče, prepuštene su Vašem izboru : hodanje, vožnja bicikla, plivanje, tjelovježba. Najbolje je ono u čemu uživate i što provodite redovito. Kad glad potraje i nakon obroka, ili se javlja između obroka, posegnite za vodom ili nezaslađenim čajem. U pričuvi kad dođe kriza imajte nasjeckanu mrkvu ili neku drugu niskokaloričnu hranu bogatu vlaknima. Jedite polako, a večera neka bude u što ranijem terminu.

ODRŽAVANJE – Izuzetno je važno izdržati režim novousvojenih prehrambenih navika, jer statistike govore da se nakon dva do tri tjedna bilo koje dijete obično prestaje. Odluka da se smršavi nikako ne smije biti kazna, neizdrživo odricanje ili muka. Ona je izabrani novi način prehrane koji čuva Vaše zdravlje.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr

 

Loading...