KOLUMNA Dražen Sačer // Savjeti liječnika

12:29h
0
KOLUMNA Dražen Sačer
KOLUMNA Dražen Sačer

Hladnoće se ne treba bojati, "slojevita odjeća" i nema zime // foto: ilustracijaZIMSKE TJELESNE AKTIVNOSTI

Zima nudi brojne mogućnosti za najrazličitije oblike tjelesne aktivnosti na otvorenom : šetnja po snijegu, skijanje, sanjkanje, klizanje. Hladnoće se ne treba bojati, jer će nas odgovarajuća „slojevita odjeća” – nekoliko slojeva tanjih odjevnih predmeta, topla obuća, kapa i rukavice zaštititi i na vrlo niskim temperaturama, ako samo malo žustrije hodamo ili provodimo neki od oblika sportske rekreacije. I sasvim malu djecu, dakako dobro utopljenu, treba redovito izvoditi van, ali da to ne traje predugo.

Naravno da je za skijaške aktivnosti potrebna optimalna tjelesna pripremljenost, dobro poznavanje tehnike, kvalitetna oprema te izbjegavanje zahtjevnih skijaških staza.

Najbolji način da se postigne optimalna tjelesnu težina, osnaži imunološki sustav i sačuva zdravlje je redovita tjelesna aktivnost. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča trideset minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno, kao minimum potreban za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Redovito hodanje između ostaloga, povećava izdržljivost, smanjuje prekomjernu tjelesnu težinu, doprinosi očuvanju gustoće kosti tijekom starenja čime prevenira osteoporozu, podiže imunološku otpornost organizma, poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih incidenata.

Koprivnička udruga srčanih bolesnika Srce je u sklopu Europskog tjedna kretanja 2007. godine pokrenula projekt Krenite stazom zdravlja. Koprivnička staza zdravlja duga je pet kilometara, a na stazi je smjer kretanja na više mjesta označen simboličnim znakom srca. Staza započinje na Zrinskom trgu, vodi preko Trga bana Jelačića i Trga dr. Bardeka, nastavlja se Frankopanskom ulicom ponovno na Zrinski trg te Križevačkom, Kolodvorskom i Starčevićevom ulicom vraća na početnu lokaciju. Ovim je projektom udruga Srce na najboli mogući način poslala poruku svojim sugrađanima: hodajte i sačuvajte zdravlje.

Hodajte i sačuvajte zdravlje !! // foto: ilustracijaHodanje umjerenog intenziteta, trajanja i učestalosti imperativ je za svu pokretnu populaciju i sigurno je jedan od najboljih nespecijaliziranih načina vježbanja. Stoga, mnogi hodanje smatraju aktivnosti optimalnog sklada i uravnoteženosti. Dovoljno je pet dana u tjednu žustro hodati svega 3o-ak minuta dnevno da se postigne koristan efekt..

Šetnja ne iziskuje ništa drugo, osim prikladne odjeće i obuće. Potrebno je samo donijeti odluku i već sutra krenuti u susret zdravlju. Postupno treba produžavati trajanje i brzinu hoda kao i hodnu stazu. Ciljevi koje si postavljate pri ovoj aktivnosti neka budu realni i umjereni. Kako napredujete tijekom tjedana provjerite na pedometru (brojaču koraka). Pedometar je vrlo jednostavna i jeftina, ali korisna naprava, koja mjeri brzinu hoda, broj koraka, puls i trajanje šetnje.

Ako niste skloni hodanju, čak niti kraćim šetnjama još uvijek preostaje tjelovježba u kući ili stanu. I za taj vid tjelesnih aktivnosti vrijede ista pravila: postupnost i umjerenost. Nikad nemojte pretjerivati i sve vježbe barem u početku radite polako i oprezno te s manjim brojem ponavljanja. Bez obzira na aktivnosti koje ste izabrali, uvijek započnite i završite vježbama istezanja. Treba naglasiti da su redovitost i ispravno izvođenje vježbi, osnovni preduvjeti uspješne tjelovježbe.

Sve dobne skupine i svi uzrasti moraju biti tjelesno aktivni i preko zime, a vrstu i intenzitet rekreativnih aktivnosti treba prilagoditi svojim mogućnostima.Za starije osobe zimske tjelesne aktivnosti su od posebnog značaja, ali je potreban određeni oprez. Bolje je izbjegavati izlaske na šetnju pri izuzetno niskim temperaturama i klizavim pločnicima. Tada se može vježbati kod kuće, a dobro je povremeno otići plivati na bazene Cerine.

I na kraju savjet za one koji pripadaju mlađoj ili srednjoj dobi, u vrlo dobroj su kondiciji i redovito upražnjavaju svoje sportske ili rekreativne aktivnosti. Uputno je da zimi izbjegavaju ekstremno trčanje, jer maksimalni fizički napor slabi imunološki sustav, dok ga umjereno opterećenje jača. Prilikom zimskog trčanja broj udaha u minuti ne bi trebao biti veći od trideset. Trčanje na vanjskoj temperaturi ispod -5 °C najbolje je izbjegavati. Tada trčite u dvorani, vježbajte kod kuće, ili pak plivajte u bazenu.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
Tel. 048 625 033
E-mail : drazen.sacer1@kc.t-com.hr

 

čitam...
Loading...