KOLUMNA Hrvoje Šlabek // Našoj županiji napokon se kaže svijetla budućnost

08:56h
0
Pod-Isusekom-header
Hrvoje Šlabek, gost komentator Večernjeg lista // Pod Isusekom

I tak je naša mala županija skočila na sam vrh Hrvatske, otvorila joj se perspektiva kakvu nikad nije imala. Po čemu?

Pa u broju procesuiranih lokalnih dužnosnika po glavi stanovnika. Istražitelji su se najprije dohvatili koprivničke gradonačelnice i saborske zastupnice zbog muljanja s putnim nalozima. Optužena je da je oštetila proračuna za par tisuća kuna. Onda su se hapili križevačkog joj kolege, gradonačelnika, saborskog zastupnika i šefa jedne parlamentarne stranke. Tam su pod lupom isplate naknadama rodilja. Sad je na piku sam župan glavom i bez brade. Uskok veli da je pisal neke čudne datume po nekakvim papirima da bi išel na ruku nekoj smešnoj slavonskoj firmici koja je pri nama dobila čudaj poslova.

I dok neko misli da takva situacija destabilizira našu političku scenu, a jedan interpretator naše zbilje drži da i samo informiranje javnosti o istragama protiv naših političara ima takav učinak, ja bih se uzdao u prokušane i dokazane fakte iz hrvatske povijesti koji vele da sve naše političke gubice imaju zatvorskog iskustva. Da nije bilo političara od formata koji nije odgulil svoje. Moš, recimo, o Titu mislit kaj god hoćeš, al je fakat da je 40 let bil na čelu države i da je njegov pogreb pohodila sva sila državnika iz celog sveta, nikad više prije i posle toga. A znate da je Tito odgulil najmanje pet let nakon onog bombaškog procesa kad je rekel da veruje samo sudu komunističke partije. I prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik vojske koja je pobijedila u Domovinskom ratu štrikal je u Lepoglavi. Nije to bilo neznamkak traumatično, ali Tuđmanu se u biografiji najprije lepo piše da je odgulil devet meseci, a onda sve drugo.

I nisu oni jedini kaj su gledali dvorište kroz rešetke pa onda ušli u hrvatsku povijest. Zbog toga statistički podatak o broju naših glavešina u rukama pravosuđa svakom razumnom Podravcu i Prigorcu mora uliti malo optimizma. Pazite, imamo dvoje gradonačelnika, dvoje narodnih zastupnika, jednog šefa stranke i jednog župana ili optužene ili pod istragom. Čekaj, to ne znači da buju i ležali, rekel bu neko. OK, dobro, to je činjenica. Ali – da se poslužim starom narodnom poslovicom – put u svemir počinje ulaskom u raketu, kaj ne? Imamo, dakle, šansu, makar u ovome trenutku samo teoretsku, da za koju godinu dobijemo troje pravih političkih lidera što će nas odvesti u blagostanje. Zašto da čovjek ne snatri o takvoj perspektivi?

Ipak, može se biti uspješnim i bez robije, samo ne u politici. To je na vreme skužil bivši koprivnički gradonačelnik, pa je zbrisal u Podravku. Sad živi dane ponosa i slave. Pune su ga novine, daje intervjue, gostuje na televiziji, prima plakete. Da to ne bi kome promaklo, sazval je u firmi sve kaj zna čitati i pisati na motivacijske sastanke i svima poslal mejl sa isječcima iz novina. Osim toga, najavil je da bu svaki radnik mogel kupiti dionice na kredit. Ne bu moral ni mamu pitati jel sme.

Čini se da je sve to skužil premijer, pa je dal nalog da država ipak olako ne makne šapu s firme i s kontrole njezina šefa. Najemput je krenula spika da bu država ipak sudjelovala u dokapitalizaciji, da zadrži konrolni paket. Splašil se Zoki popularnosti šefa Podravkine uprave. Ko da je ovaj blesav, pa se misli vraćati u politiku, atakirati na njegovu fotelju, raditi taj posao, nedajbože, uspješno i onda – kako smo već ustanovili – spavati na preči i kakati u kiblu.

U današnjoj anketi čitateljima se omogućuje da izravno utječu na budućnost županije tako što će se staviti u poziciju suda i odrediti kazne našim lokalnim liderima.

{module [375|none]}

>> Glasajte i pogledajte rezultate