Kolumna: Judy Smrček Lelek // M I S L I – budi njihov gospodar, a ne sluga

07:20h
0
Kulumna-Judy-Smrcek-Lelek

Možete li svoje misli barem malo kontrolirati? Ako da, to je velika stvar. Jer malo po malo, dođe i puno.


U posljednje vrijeme dolaze mi ljudi s pitanjima i traže me savjet kako da se maknu od negativnih misli. Najlakše je zamijeniti ih pozitivnima.

No, misli je jako teško zaustaviti. Može se naravno, ništa nije nemoguće, i to dubokim meditacijama, vježbanjem. Misli jednostavno moraju stalno teći. Samo, pitanje je kakve su to misli, jesu li to one koje vam stvaraju osmijeh?

Ako su one negativne, vi se s takvim mislima ne osjećate dobro.  Jer misli se pretvaraju u osjećaje pa u riječi i djela.

Koliko samo puta imate osjećaj da nemate kontrolu nad njima. Misli idu, idu, idu, bez ikakvog smisla i reda. Tada vam se čini da će vam glava puknuti, da je premalena za sve te misli, koje zapravo nemaju smisla. Tada je najlakše postati svjestan i prebaciti se na drugu frekvenciju.

Naprimjer, ako gledate televiziju ili slušate radio, a ne sviđa vam se program, što vam je činiti?

Samo stisnete gumb. Isto tako je i s mislima. Kada postanete svjesni da vas izluđuju,  prebacite se na drugu frekvenciju. Pustite si dobru glazbu, pjevajte, plešite. A kada to radite, slušajte sebe kako pjevate, osjećajte sebe kako plešete. Svoje misli usmjerite na točno to što radite. Budite gospodar, a ne sluga svojih misli. Budite tu, budite u sada. Jer kada vi postanete sluga svojim mislima, to nije dobro za vas.

I u ovoj situaciji kao i u ostalima, najbolje je djelovati odmah. Sami ste sebi najbolji liječnik, sami ste sebi najbolji svećenik, sami ste sebi najbolje rješenje u svemu.

Svjesni ste da nas naše misli mogu uništiti,  ako im to dozvolimo. Sve kreće od njih.

Naše misli čine čuda. One nas vuku od sadašnjeg trenutka. One ne vole biti u sadašnjem trenutku. Stalno bježe u prošlost ili budućnost. Od mrava rade slona. Najvećim dijelom one nas čine bolesnima, umornima, jadnima, nesretnima.

Jer mi smo ono što ovoga trenutka mislimo. To smo pravi mi.

Zato je potrebno naše misli iskoristiti u svoju korist, nadmudriti ih i od njih učiniti ono što naše srce želi.

Misli nemaju osjećaje. Ne znaju što je ljubav, sreća. Ali naše srce zna i zato mu dajmo lijepe misli, koje daju dobar, lijep, ugodan osjećaj.

Tada ćemo biti sretni i nasmijani.  Mi biramo, mi smo odgovorni za sebe.

Misli su jako dobre za izračune, učenje, stvaranje, osmišljavanje, za nešto popraviti, napraviti, jer bez toga ne bi mogli zaraditi za život.

Ali za ljubav, sreću i mir u nama trebamo dobar osjećaj. A za dobar osjećaj trebamo naše srce  i dušu. Tu treba teći ljubav, mir, zadovoljstvo.

Ako pretjerano razmišljate i vrtite svoje misli, tu nema ljubavi. Samo se od nje udaljavate. Naravno, pričam o negativnim mislima, koje želim da zamijenite pozitivnima. Jer sve što mislimo, to smo sami privukli u svoj život.

 

Loše misli uzrokuju lošu probavu, napadaj srca i mijenjaju krvni pritisak. Brige su uzrok mnogih mentalnih bolesti. Dijabetes i plućne bolesti imaju mentalne uzroke.
                                                                                                                                                 S. Sai Baba

čitam...