Kolumna: Judy Smrček Lelek // SREĆA – NESREĆA – tko to zna?

07:30h
0
Kulumna-Judy-Smrcek-Lelek

Što je za tebe sreća? Što je ona za mene? Mislite li da se rađate sretni? Sreća je odabir, tvoj odabir, moj odabir! Biti sretan ili biti nesretan, biraš ti, biram ja. Kako?


Tako da sami odlučujemo za sebe. Nemamo što puno razmišljati. Vrijeme nam leti. Imamo samo odluku. Sreća, nesreća. Tko to zna. Evo jedna male priče, koju vas većina sigurno već zna.

Priča o mudrom starcu
Mudri starac je imao najljepšeg konja u cijelome carstvu. Za njega su mu nudili velik novac.

No, nije ga htio prodati.Volio je svoga konja, bio mu je najbolji prijatelj. Puno puta nije imao za hranu, ali konja nije htio prodati. Tako su njegovi seljani došli do njega i govorili mu: “Ludi starče, prodaj konja i uzmi novac za kuću i hranu!”

Jednoga je dana konj pobjegao od starca. Seljani su došli kod njega, misleći ludi starac, sada nema ni konja ni novac, koja nesreća. A mudri starac veli, sreća, nesreća tko to zna.

Za neko vrijeme vrati se starčev konj, s još puno divljih konja. Opet seljani dođu i kažu starcu: “Koja sreća, sada imaš puno konja.” Mudri starac opet veli, sreća, nesreća tko to zna.

Kroz neko vrijeme starčev sin je trenirao divlje konje te pao s konja i sav se polomio.

Opet seljani dođu kod starca. Vele koja nesreća, sin ti je nastradao. Mudri starac veli opet njima, sreća, nesreća tko to zna. Uskoro je stigao rat u kraljevstvu i sve su mladiće pokupili u vojsku,  samo je ostao starčev sin jer je bio polomljen. Opet seljani dođu starcu i kažu: “Koja sreća, tvoj sin je s tobom kod kuće, a naši su sinovi otišli u rat.” Mudri starac opet veli sreća, nesreća tko to zna.

 

Prekrasna poučna priča. Bilo bi dobro da si svi mi posložimo život u svojim glavama kao mudri starac. Bili bi puno sretniji, smireniji i i zadovoljniji. A ne što selektiramo, osuđujemo situacije, ljude, događaje. Dobro, loše, tko to zna.

Tko zna koliko još vremena ima svatko od nas i zato birajmo svaki svoj životni trenutak i budimo sretni, bez obzira na situaciju, događaje i ljude.

Možda ovaj trenutak mislite da je vaš događaj nesreća. Budite strpljivi. Vrijeme će pokazati, kao kod mudrog starca. 

Nema takvog problema koji ujedno ne nosi i dar za tebe.
Tražimo probleme jer trebamo njihove darove.
 R . Bach

čitam...