Kolumna: Judy Smrček Lelek // STIL ŽIVOTA BIRAMO SAMI

18:50h
0
Kulumna-Judy-Smrcek-Lelek

Ono što određuje našu sudbinu, nisu naši životni uvjeti, nego naše odluke, naše svakodnevne navike. A naše odluke i naše djelovanje i navike, određuje naš stil života.


Koji je vaš stila života? Jeste li ponosni na sebe, na svoj stil života? Živite li stilom života koji želite, više od pedeset posto?

Možda vam je najjednostavnije reći: „Ah, tako mora biti.“ Tako se ograničite da ne činite ništa za sebe i za druge i za svoj stil života. Nađite si novi stil života,  onako kako ste oduvijek željeli, a niste do sada uspjeli pa ste odustali i sada govorite „tako mora biti,“  jer lagati sebi je najlakše. Neki su naučili dobro zarađivati, ali nisu naučili dobro živjeti. Neki su naučili naći duhovni mir, ali nisu naučili dobro živjeti.

 

Ulaznice za gledanje zalaska sunca, slušanje ptićica, osjećanje mirisa prirode, još uvijek su besplatne. Stil života  je naučiti obične stvari, raditi neobično dobro. U običnim stvarima uživati neobično dobro.

 

Trošite li svoj novac više na odjeću ili na knjige? To nam govori koliko se želimo mijenjati i napredovati. Trošite li više vremena na razmišljanje o prošlosti, budućnosti ili ste u sada?

Vaši razgovori su najčešće jedno te isto ili razgovarate i težite o novim razmišljanjima, novim temama koje vam daju i otvaraju nova znanja? S kim se družite? To je sve vaš stil života.

Koliko novih osoba ste upoznali u zadnjih tjedan, mjesec, godinu dana? Koliko novih brojeva telefona imate u svom mobitelu zadnjih mjesec dana?

Ima jedna lijepa rečenica, negdje sam je pročitala, a ona glasi: „Put koji se zove jednog dana, vodi u grad koji se zove Nigdje.“

To znači nečiji stil života. Idu tim putem koji se zove budem, jednog dana, budem sutra.  Tako da kada idu tim putem mogu samo stići samo u grad koji se zove Nigdje. Ali, i to je u redu, ako su zadovoljni s tim svojim stilom života.

 

Ne znam kako vi, ali ja sam zainteresirana za svoj stil života, jer tamo ću biti ostatak svoga života. Danas ga mijenjam, da bi za pet godina bila tamo gdje želim biti. Danas ga mijenjam, da bi ga živjela potpuno i punim plućima, za nekoliko godina. Jako sam zainteresirana za svoju budućnost i danas puno radim na tome, jer znam da ću u svojoj budućnosti živjeti ja i nitko drugi osim mene. Želim potpuno drukčiji stil života nego danas i zato danas radim na tome. Učim, mijenjam, djelujem.

Zahvaljujem na sadašnjosti jer je mnogo, mnogo bolja od prošlosti, a radim na sebi da moja budućnost bude moj stil života koji želim. Živim u sada i želim i radim na tome da moj stil života bude još bolji, još obilniji, još sretniji. Jer sam zaslužila biti i imati.

Jedan divan mladić mi je neki dan rekao da je skroman te ne traži i ne želi puno. To je u redu, ako on to želi za svoju budućnost i ako ga to čini sretnim te ako je to njegov stil života. Moje mišljenje je da skromnost nije vrlina, nego mana ili čak izgovor da ne činimo više.

Skromnost je odricanje od onoga što možemo biti i imati.

 

Uglavnom, važno je znati da ne stvaraju uvjeti života nas, nego mi stvaramo njih.
                                                                                                     B. Šimleša

čitam...