KOLUMNA: Kiltovi na vjetru // Man flu

23:00h
0
kiltovi-na-vjetru

Man flu

 

Već i vrapci na grani znaju da je muški spol jači, brži, bolji, uspješniji…bla, bla. No, to sve pada u vodu kad gospon Suprug, gospon Dečko ili gospon Partner (moderniji izraz) padne u krevet, pokošen prehladicom. Sve moje drage frendice, poznanice i ostale predane žene, majke, kraljice znaju o čemu pričam.

Na jednom ženskom „sijelu” došla je na red i tema pod nazivom „man flu”. Naime, ovi tu na kraljičinom otoku imaju izraz za tu cijelu mono-dramu kada dragi zaključi da je „BOLESTAN”. Tu ne govorim o bronhitisu, upali pluća, tuberkolozi, malim boginjama. Riječ je o onom stanju u kojem žene brinu o potomcima, rade na traci, sade kukuruz, kuhaju, spremaju, peglaju, čiste, ribaju, konobare i farbaju ograde. Da, radi se o prehladi, dragi dečki! Ono kada se vučete po stanu ko statisti u Zori živih mrtvaca, šmrkavi, nikakvi, u omiljenoj piđami na rupe još od mature (od koje se nikako ne možete rastati), tražeći pažnju poput napuštenog šteneta. Frendica mi srče kavu brzinom svjetlosti jer ne može ostati dugo. „Ma, ne pitaj, dragi ima man flu!” Man flu? – pitam sumnjičavo kao da se radi o nečem vrlo ekskluzivnom, samo za muškarce! „Ma da, ono kad pretjeruju da će umrijeti od grlobolje i kihanja!” Hm, zanimljiv izraz. Mi to u Hrvatskoj nemamo. Zapravo, znale smo da malo fejkaju, ali ovi se tu javno sprdaju iz njihovog „stanja”. Poor men!

I onda dođem doma i, slijedeći trag šmrkavih maramica do spavaće sobe, ugledam blijedog, zabrinutog, umornog, raščupanog muža kako kašlje poput starog motokultivatora. Malo je „prehlađen”. Hm, oke, znači kuhamo domaću juhicu, odlazimo ponovno u grad po lijekiće, kupujemo fine čajeke, mažemo Vicks kremicu na stopala jer ne spavamo već tri noći od iritantnog kašljuckanja. Da, kao da imate dijete. Jer se skoro svaki mužjak od ove „opake” bolesti pretvori u klinca koji mijenja raspoloženja poput kakvog opsjednutog aliena.

No, istraživanja pokazuju da je za takvo ponašanje zapravo kriva veća razina testosterona od koje imuni sustav naših mužjaka reagira puno sporije od našega. Hm, zanimljivo. Onda zapravo i nisu „jači spol”. E da smo samo to znali u vrijeme svih onih silnih ratova u prošlosti, samo bi pustili nekoliko stotina gripoznih žena „sumnjivog morala” među vojsku i za 3 dana svi bi molili za juhice!

Fakat mi nije namjera ubijati u pojam naše jadne, šmrkave mužeke, ali činjenica jest da većina žena rijetko kada prihvaća vlastitu prehladu kao „time out” u kojem može pogledati sve sezone Male nevjeste, Sulejmana veličanstvenog i Poirota u piđamici, izolaciji, orkužene turbo-pažnjom ukućana.

No, bilo kako bilo, istraživanja su rekla svoje – oni zapravo ne fejkaju nego JESU osjetljive krizantemice kad se razbole. Zato, nemojte biti pregrozne prema svojim „jačim” polovicama kada krenu s kihanjem. Ali, svakako poduzmite sve mjere opreza da se ne zarazite, jer sad kad znamo da imamo bolji imuni sustav, nemremo fejkat ni sekunde.

Blago onim ženama koje cijeli život glume slabiji spol i plaču kada rikne žarulja u špajzi, a muža nema doma. E, one mogu – sve! Cvilidrete Osjetljiković Flegmičko neka ovo niti ne čitaju jer njihovi muškarci nisu nikad bolesni, oni su super muškarci, a one su super princeze. Mi ostale mažemo taj Vicks po muževim stopalima, nadajući se da će krizantema zaspati, kako bi mogle sjesti i napisati neki suvisli tekst.

Čekam dan kada će izmisliti „woman flu”! Hm, kak bi rekli u mom selu – to bu bilo na sveto Nigdarjevo.

 

čitam...