Kolumna: Magdalena Podravska // Blagdanski kaos

08:23h
0
magdalena-podravska-header

Blagdanski kaos

Volim filing blagdana u kojima je sve mirišljavo, usporeno, toplo i mirnije. Ipak taj moj filing vole i strateški mislioci prodaje. Jer svake godine sve ranije i ranije počinju s dosadnjikavim reklamama za naše najmlađe, raznim popustima na „ULTRA POVOLJNE USLUGE” i kičastim ukrasima u izlozima. Kao da je najveći problem ove zemlje hoćete li ove godine kupiti kuglice u ljubičastoj ili bijeloj boji. MI SMO STRUČNJACI ZA SPOREDNO. Nikako da se uhvatimo glavnog posla – jer se stalno bavimo s marginalnim problemima kojih ne bi niti bilo da smo smi zaposleni, osigurani i siti. Tako su i blagdani toliko izvrnuti koncept da boli glava. Hrvati i dalje u prosincu sasvim podivljaju. Počela sam razmišljati da nam stavljaju nešto u vodu jer kako inače protumačiti da ima ljudi koji se i zadužuju da bi se za vrijeme blagdana prejedali i pretvarali da žive u totalnom blagostanju. Kako vas taj kao ne bi baš sasvim zgazio evo kratke cedulje koju imam uvijek pored sebe od 1. prosinca sve do 1. siječnja;

  1. Siječanj neće nestati – SUPROTNO očekivanjima sve financijske, radne, emotivne i obiteljske obaveze dočekat će vas i u siječnju. Dapače – što više potrošite u prosincu teže ćete izgurati do veljače. U trenutcima kad ste u opasnosti uzeti još neki poklon na rate – suzdržite se I NEMOJTE OD SEBE RADITI idiota koji ne razumije da kupovina ništa ne rješava. Samo ublažuje i to kratkoročno.
  2. I vi imate želje! – Navika koja vas tjera da svima ugodite, kupite poklone, okitite prostor i napišete srcedrapateljske čestitke ove godine ostaje iza vas. Prvo se pitajte što bi vas same razveselilo i konačno i za sebe ostavite dio prostora i energije. Da li je to masaža u blaganskom orkuženju, neki mali jednodnevni izlet ili narukvica koju već mjesecima promatrate u izlogu. POBOGU – drage moje – JEDNOM KRENITE OD SEBE i puno ćete s više radosti obradovati sve ostale.
  3. Ne zavaravajte se – Puno je teže ljudima poklanjati vrijeme, pažnju i iskustvo nego tehničke i tehnološke igračkice koje žele. Potrudite se biti drugačiji u poklanjanju i pokažite iskreni interes za svakog od vaših najbližih. Možda vaš klinac želi neko iskustvo – klizanje, 3D kino, snowboardanje, pokušaj ronjenja! Dajte si truda i omogućite mu da ove blagdane iskusi nešto što već dugo želi, a glede poklona zadržite se na sitnicama. Kupujući skupo i preko naših mogućnosti samo stvaramo veći problem koji dolazi na naplatu već 2. siječnja.

SAMI SEBI OBEĆAJTE da ćete umjesto trošenja naći načina da ove blagdane barem dio vremena ili novaca darujete drugima. Ništa spektakularno, ali je dovoljno. Vrijeme je da kao svojim rukama, glavama i srcima vratimo u ravnotežu. Nema podjele odgovornosti i nema kukanja. Svi smo odgovorni što nas negativa čeka iza svakog čoška. Blagdani su vrijeme da je preplašimo i trajno protjeramo iz domova, ulica i gradova!

čitam...