Kolumna: Magdalena Podravska // Navike negativaca

08:45h
0
magdalena-podravska-header

Navike negativaca

Okolnosti nas mogu učiniti nesretnima i to nije misao već činjenica. Činjenica je i da smo sami puno puta krivi za neugodnosti koje doživljavamo. Teško je to priznati, ali ponekad sami sebe miniramo navikama koje nam štete. Zato je dobro stati i uočiti što je to zajedničko krajnjim pesimistima i nesretnim katastrofičarima. Koje su to navike koje dijele „crnjaki”? Jedna od prvih je izraženo bolesni perfekcionizam. Želja da se bude bolji svakako je put u majstorstvo, ali bolesna potreba da se uvijek bude najbolji – čista je bolešćura.

Sretan život nemaju samo savršeni ljudi već oni koji žive punim plućima i na putu do savršenstva imaju vremena i za sebe i za druge i za smiješne igrice koje nas čine djecom. Stalni pritisak da moramo biti bolji, bogatiji, ljepši i uspješniji vodi ravno u psihosomatska oboljenja. Jer apsolutno nikad ne možemo dostići ideal koji si perfekcionisti postavljaju. Život im uvijek na put stavi nekog tko je za mrvicu bolji. I tako poput hrčka u kotaču oni nastavljaju svoj sprint. Naravno da u sprintu nemaju niti mili-SEKUNDU za uočavanje finesi, detalja i nijansi. I to im je upravo druga loša navika.

Nemojte si dozvoliti da zbog bezumne jurnjave ne vidite lijepe i pozitivne stvari u životu. Ako nije u stanju u danu naći barem pet stvari koje su iznimne i potiču vašu sreću već ste debelo zabrazdili u kaosu natjecanja. To ne mora biti ništa sektakularno. Dozvolite si da pjevate omiljenu pjesmu u autu, obučete haljinu koju volite iako uopće nije vrijeme za to i provede s obitelji ludi izlet čak i kad obaveze moraju čekati. Budite svoji jer nitko neće nadomjestiti tu vrijednost budete li živjeti prema tuđim kriterijima.

Negativci imaju još jedan sitan problemčić i on se tiče važnosti. Oni su jednostavno fanatično uvjereni da su uvijek i svagdje glavni likovi. To ih čini ponosnima, ali svakako umanjuje njihovu sreću – pogotovo kad skuže da to nije niti blizu istini. Većina nas je glavni lik samo u svojoj glavi. Svima drugima smo epizode i sjajno je da je to tako. To što je netko bio neljubazan prema vama ne znači da se svijet urotio da vam napakosti. Sve su to samo male epizode koje često uzimamo srcu bez pravog razloga. Probajte biti fokursirani manje na sebe i svoje uloge i dozvolite tu i tamo da netko u važem životu odigra koju iznimnu rolu. Učite iz drugih iskustava i priča! Koga briga da li ste glavni ili sporedni lik, ako ste sretni! Život je previše kratak da bi se brinuli 24/7 – prihvatite to…

čitam...