Kolumna: Magdalena Podravska // Novi ljudi

12:50h
0
magdalena-podravska-header

NOVI LJUDI

Ima li uopće smisla rezimirati svake godine što smo sa svojim životom učinili? Naravno da ima. Pa jedini mogući popravni je upravo taj na godišnjoj razini. Iako neki preporučuju da se svakog dana osvrnemo na ono što jesmo ili nismo učinili da bi bili bolji, pozitivniji, smireniji, tolerantniji – ja ne bi išla tako daleko. Bilo bi krasno da to možemo učiniti barem na kraju svake godine. A to nije nimalo lako. Jer ISTINA JE DA SMO MI HRVATI ROĐENI KRITIČARI. Ako se osvrnete malo oko sebe vidjet ćete da veoma često obična brbljarija uvijek ode u neko kritiziranje. Gotovo da moraš cijelo vrijeme biti svjestan koliko je to loša navika da bi je izbjegao. Zato najviše boli kad bi sebe trebali malo prodrmati pokušavajući, ruku na srce, sami sebi priznati gdje smo zaje…

To ne znači da za svoje propuste ne trebamo tražiti argumente i opravdanja. Samo u tome moramo biti savršeno svjesni da je opravdanje samo način da sami sebe miniramo i da je pravi razlog činjenja ili ne-činjenja uvijek nešto dublji. Promislite o svemu! O tome kako ste održavali tijelo koje zaista i jeste i treba biti HRAM do toga koliko ste puta zbog svoje posesivnosti, egoizma i važnosti povrijedili drugu osobu. Jeste li propustili učiniti nešto za sebe što već godinama želite ili ste nerazumno trošili dovodeći se u dugove i nezavidnu situaciju? Jeste li vlastitim primjerom pokazali kako roditelje bez obzira kakvi su treba poštivati i cijeniti, a klincima dozvoliti da budu svoju? Koliko često ste nešto napravili samo iz želje da pomognete ne očekujući ništa za uzvrat?I tako u nedogled. Ili u DO-GLED. Do onog trenutka kad skužite da nitko nije najbolji, najpametniji i najuspješniji, ali je JEDINSTVEN. I uvijek ima priliku biti bolji u onome što mu je istinski važno.

Danas svi znamo da to nije položaj, lova ili moć. Sve to već idućeg jutra može se istopiti poput prvog snijega tjerajući vas da razumijete da je životna iskra ono što je istinski važno. Nismo ovdje na nikakvom testu niti će netko provjeravati rezultat na kraju. Provjerit ćemo ga sami i to je najzeznutija stvar. Zato je kraj godine dobar za malo iskrenosti koja je slađa i lakša uz miris cimeta i kolača. Možda nije lako odlučiti da ćemo biti bolji, novi ljudi već slijedeće godine. Ali biti će vam žao ako to makar i deklarativno ne poželite. Misao je moćna, a ovo je doba godine savršeno da se uvijerite u to.

čitam...