Kolumna: Magdalena Podravska // SAMI bez SOBA

07:21h
0
magdalena-podravska-header

SAMI bez SOBA

Bojimo se biti sami sa sobom. Toliko da smo od toga napravili i sjajan marketinški trik. Ipak nije to bez vraga! Koliko zapravo u normalnom danu provedete sami sa sobom. Ne mislim samo fizički već i umno i emotivno. Naša zapadna praksa sve je učinila da u našem umu slučajno ne zavlada više od tri minute mira. Kad ne slušamo radio ili ne pratimo neki od medija, hodamo sa slušalicama da nam ne bi bilo previše mirno. Kad i to prestanemo ulazimo u zonu slobodnog vremena koje se u često sastoji od odlaska u shoping centre, restorane ili okupljališta u kojima od galame, buke i glazbe ne čuješ niti sebe niti druge bliske ljude. Zatrovani smo stalnom AKTIVNOŠĆU toliko da se strašno bojimo mira.

A upravo je on najvažniji želite li u novoj godini osjetiti malo više ravnoteže u svojem životu. Dakle, čarobni sastojak vaše torte SREĆE mora biti MIR. I to onaj u kojeg ćete uranjati redovito i svjesno kao što redovito i svjesno perete zube. Odvojite svakog dana ili barem za početak svakog tjedna nekoliko minuta, sati samo i jedino za sebe. Udaljite se od klasičnih obaveza bavite se yogom, meditacijom, fokusiranjem, vizualizacijom ili SE JEDNOSTAVNO SAMO DRUŽITE SAMI SA SOBOM. Za početak.

Od ostalih sastojaka uz mir svakako dodajte i nekoliko mrvica ljubaznosti. Iritirani smo do tih granica da neljubaznost uopće više ne uočavamo. Budite svjesni da je neki puta dovoljno da se nasmijete i ništa ne komentirate kako ne bi povrijedili osobu ispred vas. Bez brige neljubazne će život poučiti. Vi ne morate biti taj koji će dijeliti pravdu. Budite suosjećajni – to je puno korisnije za vas i za okolinu.

Uz mir i suosjećanost nužno je da barem povremeno ili za blagdane ako već drugačije ne možete zahvalite na svemu dobro što postoji u vašem životu. Zahvalnost je osnova obilja. Ne želja i očekivanje već uočavanje onog što je vrijedno, trajno i nenadoknadivo u našem životu. A to je upravo niz malih stvari za koje smo sigurni da su vječne iako već sutra mogu nestati. Zahvalite sami sebi i nad-inteligenciji na zdravlju, prijateljima i obitelji. Nikad niste u potpunosti SAMI. Kad osvijestite taj osjećaj – sve će biti lakše 😉

čitam...