Kolumna: Otvorene gradske karte // BOLJE FASTFOOD NEGO BELFAST..

12:23h
0
111102-icm-karte

BOLJE FASTFOOD NEGO BELFAST // Što znaju marke i markićke, a što znamo mi // Što priča pjesmica Hej, Joe // Provala strašnih uvreda na portalima uvjetovala ukidanje komentara // Vrijedi li to i za stranačku i osobnu promociju? Ne, idemo dalje

U novinarskom poslu i u, hm, zrelijim danima, održalo me stalno nezadovoljstvo zatečenim. Iz toga je proistekao satirični, pa pomalo i cinični i sarkastični, smisao za humor i nepriznavanje postavljenih autoriteta, ali i nepriznavanje onih koji se guraju bez prave kulturološke podloge. Politiku namjerno ne spominjem, jer svi koji se guraju žele samo još više novca, još jači auto, s kojim će se onda zbog prevelike brzine nekamo zabušiti. Kao i mnogi tzv. političari, kodnog imena lopovi, koji se više ne mogu gurati u hrvatsku kolonu, jer su se odnarodili i zbaušili onkraj brave, lokota, katanca.

 

Kako sam uvijek protiv, a kad vidim bogatstvo pokretač(ic)a(e) skupog referenduma (želudac mi se okreće kad vidim o čemu bi se narod sve trebao izjašnjavati), onda sam sasvim protiv, i u nedjelju prije podne neću spavati po običaju, već ću što ranije biti protiv. Jer ne želim da me nazadnjaci rivaju u Srednji vijek. Gdje je, je li, sve bilo čisto, jedino su paževi nahebali od silnih vitezova i kraljeva i ostalih srednjevjekovaca.

Protiv ću biti, jer mi dosjetke (dva, dvije, dvoje) stižu sa svetih mjesta i to dobro uhranjenih osoba u dugačkim zlatom optočenim haljama. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ljube sebe.

Protiv sam i kao usvojeno dijete, jer marke i markićke nemaju pojma o čemu govore. Nemaju pojma o ljubavi prema bližnjem, o roditeljskoj ili ljubavi drugog roditelja. Ako ne znaju što je drugi roditelj, objasnit ću da smo nakon usvojenja tako zvali ljude koji su pružali toplinu doma nesretnoj dječjoj ovčici.

Gadi mi se i politika gdje se ostatak ideologije onih koji nisu u zatvorima guraju da nas preuzmu na razne načine.

 

BOLJE FOOD-FAST NEGO BEL-FAST

Pa u tom kontekstu vidim vrlo opasne namjere. Jer, kako se netko uopće usuđuje dijeliti hrvatske građane, kao u Belfastu na katolike i nekatolike, u ovom slučaju hrvatske i nehrvatske glede Vukovara? Civilna straža s dojavljivačima u ušima kao u trećerazrednom krimiću kad se čuva američki predsjednik od atentatora! Crna odjeća kao znak prepoznavanja. Ne zbog pijeteta prema jadnim pokojnim žrtvama Vukovara, već zbog sprečavanja živih da se poklone njihovoj sjeni.

A to nema veze s latiničnim i ćirilićnim tablama koje uporno razbijaju, a sami su donijeli taj zakon. Dok su bili na vlasti.

I sad, što nam slijedi? Sve to miriše na revolucije raznih vrsta. Ne znam hoće li mi neka budala doći i spaliti dio ćirilične biblioteke. Ne znam hoćemo li u budućnosti smjeti držati knjižice za učenje ruskog, bugarskog i makedonskog jezika i neće li se ta literatura smatrati nehrvatskom?

No, neće do toga doći. Zašto? Jer ne čitaju se ni knjige na latinici, a kamoli one druge.

 

HEJ, JOE

Htio sam govoriti i o nogometu, ali me Cvele pretekao u Malom Podravskom. Sad ispada opravdanje da je mali Joe rođen u stranom svijetu, pa diže ruku u znak zahvalnosti Hrvatskoj što je oslobodila zemlju od nacista i fašista i, spreman je. I ja sam spreman. Da utorkom odem u Billu i kupujem uz predočenje penzinerskog zdravstvenog osiguranja uz 10 posto popusta na mlijeku, kruhu i jegeru. Pa mi takvi pričaju o domu i spremnosti. Za što? Za rat s normalnim pukom? Belfast? Balvani? Kaj je vama, spremnici!?

Bolje fast food nego Bel-fast.

 

UKINULI KOMENTARE NA INTERNETSKOJ STRANICI

Ovo u nastavku prenosim iz web stranice Hrvatskog novinarskog društva. Znakovito je.

Internetski portal Net.hr ukinuo je komentare ispod tekstova ističući da je postalo “gotovo pravilo da komentari služe za izražavanje poremećenih, bolesnih i zadrtih stavova jednog dijela čitatelja”. “Iako smo i prije isključivali komentare pod tekstovima u kojima smo pisali o bilo kojoj manjini – nacionalnoj ili vjerskoj, nečijoj seksualnoj orijentaciji, djeci, pokojnicima… jer smo tu uočili osobito učestale provale vulgarizama i gadosti, to više nije bilo dovoljno”, ističu na Net.hr-u objašnjavajući razloge ukidanja čitateljskih komentara. Dodaju kako su svjesni negativnih reakcija svoje odluke zbog tumačenja da je smisao internetskih portala interakcija s čitateljima. No, ta se interakcija, kao naglašavaju u većini slučajeva svela na “provale strašnih uvreda”. “Stoga smo smatrali svojom obavezom da kao izdavači, bez obzira na moguću poslovnu štetu, pristojne i konstruktivne čitatelje zaštitimo od nepotrebne agresije kojom su se u velikoj većini slučajeva služili redoviti komentatori i tako usmjeravali rasprave u potpuno pogrešnim smjerovima, često potpuno nevezanima za sam tekst koji se komentira”, navode u obrazloženju. Glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Vladimir Lulić kazao je da je takva odluka Net.hr-a vrlo hrabar potez. “Zbog komentara koji obiluju šovinizmom, mržnjom i drugim gadostima bilo je nužno nešto napraviti, pa čak i na ovako radikalan način. No, puno bi bolje rješenje bilo da su redakcije internetskih portala brojčano i stručno ekipirane pa da mogu filtrirati komentare prije objave”, kazao je Lulić.

Ne zna moj glavni tajnik u kakvim se kadrovskim i materijalnim uvjetima stvaraju i održavaju portali. Recimo, vaš autor je ”sam svoj majstor” na www.rk-podravka.hr, portalu koji usko surađuje s Koprivnica.netom, i nema ni lipe da se nekome plati fotografija ili tekst koji bi došli sa strane. Koliko para, toliko muzike. A da ne velim da se sad zbog muzike na portale obrušio i ZAMP i šalje račune od ”sitnice” – 8000 kuna za leto dan, pa ti sviraj svirče, nemoj stati…

Nema šanse da se u male portale uvede mogućnost komentiranja, jer bljuvotine koje sam svojedobno čitao na jednom rukometnom portalu graničile su s manijačkom mržnjom prema Rukometnom klubu Podravka, a sve se to propuštalo u ime lažne demokratičnosti. Zapravo se radilo o nedostatku kulture življenja, izražavanja i poimanja svijeta oko sebe. Koji se ne sastaji samo od prostakluka, vrijeđanja, prijetnji.

Potez Neta.hr je razumljiv. Zbog nama bliske pojave podvlačim rečenicu: ”Stoga smo smatrali svojom obavezom da kao izdavači, bez obzira na moguću poslovnu štetu, pristojne i konstruktivne čitatelje zaštitimo od nepotrebne agresije kojom su se u velikoj većini slučajeva služili redoviti komentatori…”

Točno. Poneki koriste komentare kao stranačku i osobnu promociju.

Pa su dosadili.

 

59

I ova rubrika je već dosadna. Danas je objavljen 59-i nastavak. Još malo, pa će biti brojka za umirovljenje.

Ali to rade samo oni koji idu natraške. U povijest.

A ja sam protiv!

čitam...