Kolumna: Otvorene gradske karte // OCTA BOBA NA SALATU – JE LI TO PSOVKA

07:34h
0
111102-icm-karte

OCTA BOBA NA SALATU – JE LI TO PSOVKA? // Jesem ti bigulicu, ne znam kaj to znači, ali zgodno zvuči // Zakon u postupku: Svaka vrsta izazivanja straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, bit će kažnjiva za počinitelja novčanim iznosom i do četiri tisuće kuna // Jeste li spremni toliko platiti?

Oduševljen sam idejom o varirajućem učinku plaća. Recimo gospodin, pardon, gospodar Zagreb Milan smanjuje si plaću za 15 posto i tako štedi i pomaže proračun da i drugi bolje žive. Priključujem se toj humanoj gesti i u ime humanostio povećavam si penziju za 1000 kuna, da bolje živim bez dodatnog rada u tzv. poznim godinama kako bih mogao poplatiti sve mjesečne troškove.

 

NE NA KIŠU BEZ KABANICE…

Kad su enormne padaline nema te kanalizacije na svijetu koja može pokupiti nabujale vode New Yorka, Pariza, Londona, Pekinga ili Koprivnice. A ako postoji optužba da se nije spriječilo (koga? Sv. Iliju?), onda je nevjerojatno da optužbe stižu od na izborima izabranih ljudi, koji, ako znaju, trebaju to svoje znanje o sprečavanju prirodnih nepogoda priopćiti na opće dobro. Nije sve u glasanju i nadglasavanju na odborima i u vijeću. Za pametne prijedloge uvijek treba biti mjesta. Očekujem od vijećnika ovoga grada, koje smo mi izabrali, dakle nisu Bogom dani, nego smo naprosto u njih imali i imamo povjerenja, da se izjasne ako imaju dobre ideje. A mlade kolege novinare pozivam da ih onda poslikaju i naprave veći razgovor s njima. Da vidimo tko su i kakvim idejama i mislima za probitak ovoga grada raspolažu. Kritizirati je najlakše. I meni to ide od ruke, priznajem. Ali nisam vijećnik.

Ali sam još uvijek nekakvi spisatelj, novinar, fotoreporter, fotograf i tom slično. Ali, stiže kraj i tomu. Sprema se novi zakon, po kojem ćemo morati prestati koristiti fotoaparate, ii tražiti odobrenje za slikanje, pazi sad: na određenim javnim mjestima.

 

ODOBRENJE ZA SLIKANJE NA ODREĐENIM JAVNIM MJESTIMA

Naime, knjiga kaže da će biti kažnjavanja neodobrenog snimanja ili fotografiranja na određenim javnim mjestima, E, sad smo ga nahebali. Fotoaparat mogu baciti u smeće. Za vrijeme trule Jugoslavije nismo smjeli snimati samo vojne objekte, a sad… Pardon, a koja su to ”određena” javna mjesta? Utakmice, koncerti, trgovi, terase kafića, poštanski uredi, crkve, familija na izletu na javnoj livadi, parku?

Idemo dalje.

Svaka vrsta izazivanja straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, bit će kažnjiva za počinitelja novčanim iznosom i do četiri tisuće kuna. Hm, može li se zbog javnog skandiranja biti ponižen? Lopovi? Pederi?

Ima još.

Godinama sam Toni davao sitnu lovu za pivu, koju je znao pristojno ižicati, a sad: Zabranjeno će biti, primjerice, nervozno trubiti u prometu te psovati (što je psovka, to ćemo još vidjeti u daljnjem tekstu) na druge vozače. Skitnja će se sankcionirati s dvije tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 15 dana. Prosjake će na temelju zakona biti moguće kazniti s tri tisuće kuna ili zatvorom od 20 dana ako žicaju sitniš.

Ovo je zakonski odlična, ali i nelogična ideja za beskućnike: žicaš sitnu lovu i, kako nemaš 3000 kuna za kaznu, jer ne bi žicao (tu je nelogičnost), zbrinut si idućih 20 dana na toplom s tri obroka. Za razmislit’.

 

O PSOVKAMA. JESEM TI BIGULICU, JESEM TI GAJDE, BEMU MIŠKA JARCA…

Za psovanje policajca ogromna je kazna, pa ćemo vidjeti čija majka crnu vunu prede.

Jesu li psovke iracionalne i je li nešto psovka ako je ne razumije ni onaj koji psuje, ni onaj kome je upućena? Pokojni slikar Joža Turković znao je pričati o tome kako, ako Nijemcu opsuješ ono s pas/mater, on se ne ljuti, već pita: kak to more biti?

Iz osnovne škole sjećam se kako je kolala jedna psovka koja je zaobilazila Oca Boga, a glasila je ”Octa boba na salatu”. Pa si ti misli!

Neki psovku definiraju ovako: Vulgarnost psovke upravo i jest u tome neprikrivenome, ogoljelome. Kad prikriješ, sakriješ, transformiraš, prestaje biti psovka i postaje poezija. 😉 Jesem ti bigulicu! 😀

Stvarno, što je psovka? Je li to ‘bem ti lebac? Ili jesem ti gajde? Već spomenuta jesem ti bigulicu? Pikulicu ti tvoju? ‘Bemu miška jarca? ‘Benti miša? Sunce ti kalajsano? U redu, jesem ti bigulicu: ali, što je bigulica? Ispada da nitko zapravo ne zna, ali tumačenja ima više.

Jedni tvrde da je bigulica grašak. Hm, jesem ti grašak: kak to more biti!

Rječnik govori o bigulama, tankim rezancima, vrsti tjestenine u obliku kuglica, izraz je iz venecijanskog talijanskog.

Međimurski rječnik u Dialektološkom rječniku govor sela Krapja kaže za bigulicu da je to poštapalica (iz milja), a ima dva tumačenja: vrsta tjestenine i dio psovke. E, sad smo opet na početku. Jesem ti tjesteninu? Ne bi išlo. Kak to more biti?

Kliknite na ovu adresu i vidite praktičnu upotrebu rečene psovke ili da se izrazim službenim administrativnim jezikom: narečene psovke.

http://www.youtube.com/watch?v=wggNJShC6o8

Kako je sa psovanjem na stranom jeziku? Fuck off i to?

 

A KLETVE? POPUT: DABOGA TE BIBERILI, PA NIKAD NE PRESTO KIHATI

Primjena budućeg zakona naći će se na velikom ispitu. Bit će potrebno izvrsno poznavanje bogatstva hrvatskog i drugog jezika da bi se u trenu shvatilo je li je netko opsovan, ili se sugovornik, recimo s policajcom, samo šalio.

Ali, osim psovki ima i kletve. Je li njih novi budući zakon uzima u obzir prigodom razmjene mišljenja?

Evo nekoliko finijih: Dabogda se zapalio, pa te gasili benzinom. Dabogda te udario auto hitne pomoći. Bistar si ko kad rijeka nabuja. Dabogda te biberili, pa nikad ne presto kihati. Evo jedne jake psovke, kako ono kažu u Šiblovom i Vrdoljakovom filmu Kad čuješ  zvona (sjećate se psovke o majci i uranku): ‘bem ti struku. Što god to značilo. Ovu moju struku bome da! Slažem se s psovkom.

Ima još. Dabog ti došo zet u kuću, sin ti ga doveo.

Opa, ova ne bi išla, osim ako na referendumu budemo glasali ”za”. Ja ne bum. U ime obitelji onih različitih od nas.

 

ŠTO TI JE STAROST

Čitam: Starica (70) ispala iz vlaka.

Moramo paziti mi starci (autor 71).

 

A ŠTO TI JE MLADOST

I na kraju važna vijest s interneta: kolegica novinarka Lana došla je u shoping u trendovskoj haljinici.

Jesem ti gajde, kak je to zanimljivo!

čitam...