KOLUMNA: Svijet gljiva // Golubača ili krastava krasnica

17:21h
0
autor-nenad-homar


Kao i ljudi i priroda brzo zaboravlja prošle nedaće i živi u skladu s onim što donosi svakodnevica. Neuobičajeno mnogo oborina zamijenio je sušan i vrlo vruć period pa se u skladu s tim ponašao i šumski svijet.

Kišni period koji je u tijeku ponovo će donijeti promjene, no u međuvremenu u šumi je zavladala poprilična pustoš, barem kada su u pitanju gljive.

Tako je to svako ljeto. No to uopće ne znači da gljiva nema. Uvijek ćete pronaći poneki primjerak koji je tu odlučio izrasti unatoč svemu. Bolje ćete sreće naravno biti ako za sušna vremena gljive krenete tražiti u dubini šume, na vlažnim mjestima.

Nisam mogao odoljeti da u šumama iznad Vinice ne obiđem i rubove šuma, omiljena obitavališta vrganja ali i drugih suncu sklonijih vrsta. Ovaj puta nisam bio sretne ruke. Ne znam kako su prošli ostali gljivari koje sam sretao putem, jer ovaj puta nisam bio osamljen.

Gljivari su krenuli put šume vjerojatno izmamljeni novim kišnim kapima.

Možda su i oni, kao i ja, kada su shvatili da će na blagodati ovih oborina morati još malo pričekati, zavirili dublje u šumu.

Ni tamo nećete naići na izobilje, no zato će primjerci na koje naiđete biti nekako vrijedniji i ljepši.

Iako ćete, sasvim sigurno, susretati veći broj vrsta, makar kao pojedinačne predstavnike svoje svojte, obično će u ovakvim periodima svojevrsnog zatišja, jedna vrsta, svojom brojnošću, odskakati od ostalih i stoga biti posebno zapažena.

golubača ili krastava krasnica (Russula virescens(Schff. ex Zant.) Fries)Obzirom na iskustva mnogih prošlih ljeta, kada su se šume obično bijelile od paprene mliječnice, pomalo me iznenadilo da je tu ulogu ovo ljeto preuzela golubača ili krastava krasnica (Russula virescens(Schff. ex Zant.) Fries).

 

Ova neobično lijepa, ali i vrlo ukusna gljiva vjerojatno je najpoznatiji predstavnik Russula (krasnica) roda koji broji oko 750 u svijetu opisanih vrsta. Karakterističan oblik, valjkasti stručak karakteristično zaobljen na dnu, bez zadebljanja i ostatka ovoja i suho meso karakteristične konzistencije odvajaju ovaj rod i čine ga prepoznatljivim već i gljivarima početnicima. Zabunu na prvi pogled jedino mogu stvoriti njihove srodnice mliječnice, no kako im ime govori ove gljive će na presjeku ispuštati mlijeko.

Znatno veću poteškoću stvoriti će razlikovanje pojedinih vrsta unutar roda. Ogroman broj vrsta, njihova međusobna sličnost, ali i promjenjivost boja koja karakterizira pojedine vrste, znatno otežava determinaciju.

Sva je sreća da u ovom rodu nema teških otrovnica, a otrovne kao i nejestive gljive karakterizira ljut okus. Gljive blagog okusa iz ovog roda su jestive. Osim ljutih i blagih, naići ćete i na gorke predstavnike ovog roda. Nemojte kvariti jelo ovim vrstama.

I još jednom oprez. pravilo vrijedi samo za krasnice.

I dok ćemo sa razlikovanjem njezinih sestrica ponekad imati znatne teškoće i često će nam se činiti da smo zakoračili u svijet blizanaca, sa golubačom ne bi trebali imati takvih problema.

Njen je zelen klobuk uvijek karakteristično mramoriran, kao da je prekriven krastama, što je nepogrešivo odvaja od drugih krasnica. Listići su joj gusti, bijeli, a bijel je i stručak koji ponekad može biti smeđe zamrljan.

Zbog suhog mesa, bez sluzi, ovo će biti prava poslastica za one izbirljivce kojima sluzave gljive manje ili uopće ne prijaju.

čitam...