10.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 18. studeni, 2019.

Kolumna Martina Maloča

Vještičji lonac
Božićna tradicija

FOTO Sagradite sa svojim klincima veselu i slatku kućicu od medenjaka

19:00h
OK, bliži se Božić. So, what's new? Idemo napraviti kućicu od medenjaka! Kao i sve druge, kako mi to volimo zvati, američke donosno zapadnjačke komercijalističke običaje, tako smo posljednjih...
Jesensko-zimski ručak

FOTO Bundeva, kiselo zelje, svinjska rebarca, krumpirovo tijesto – sve domaće, a opet nije

18:30h
Šufnudle s kiselim zeljem bavarsko su jelo koje je vrlo primjenjivo i na naše podneblje, ali ja volim zelje još malo podići nekim začinima koji se idealno slažu s...
Noć vještica - Večer Svih svetih

FOTO Što je zajedničko bezbožničkom komercijalnom prazniku i meksičkoj katoličkoj tradiciji… a tu je i neizbježna bundeva

16:00h
Izuzev molitve i crkvenih pjesama te učestalog oglašavanja zvona na crkvi do jutra, cijelonoćno bdijenje svečanost je koja će možda onima koji nisu naviknuli na takvo što, izgledati poput...
Grah, papričice i Chilli con carne, 2. dio

Zašto su kiki i bouba bitni za dobar Chilli te kaubojski grah na moj način

13:00h
Nakon prošlotjednog uvoda u jela s grahom, prvenstveno Chilli te analize i izbor njegova najvažnijeg sastojka koji mu daje ljutinu - papričice, nastavljamo s razlaganjem ovog jela do najsitnijih...
Grah, papričice i Chilli con carne, 1. dio

Grijalica u cro-tex-mex varijanti od koje ćete pucati od zdravlja

15:00h
U ovoj sam kolumni odabrala tri namirnice i jela koja se međusobno uključuju, iako neki u jednom isključuju, štoviše zabranjuju drugo. Kako je temperatura vani naglo pala, a i namirnice...
Hrana & sex, 2. dio

Namirnice i jela koja vas navode da se s partnerom pohvatate odmah na stolu

16:30h
Budite umjereni, guštajte, uživajte i napaljujte se polaganim senzualnim pokretima dok cuclate ta rebarca i hranite jedno drugo čokoladnom pitom. Nakon što smo prošli put prošli kroz sve namirnice koje...
Hrana & sex, 1. dio

Istražili smo: Je li nakon svega što je Kim Basinger pojela iz frižidera moguća uspješna seksualna izvedba

17:30h
Ako si joj baš morao u usta turiti cijelu papričicu mogao je to biti Devil's penis ili Peter pepper, gdje jedna imenom, a druga izgledom neodoljivo podsjeća na grijeh...
Istine i laži o perkeltu

Kako sam otkrila čari dravske ribe

18:30h
I sve je uspjelo! Osim fiša. Mislim, uspio je i on, ali ne pod tim nazivom. "Perkelt?! Zašto perkelt?!" prezrivo je dobacio predsjednik žirija i istom naše jelo izbacio...
Kraljevski doručak

Na prvom mjestu zdravlje, potom zakon, a na kraju težački doručak uz dašak filmske klasike

17:39h
Jajca trajbamo, pečemo na oko ili kuhamo, utvrdo ili umeko, kako kome odgovara. Zanimljiva varijanta su poširana jaja odnosno jaja Benedict. Ona se kuhaju u vodi, bez ljuske i...
Kuruza naša svagdašnja

Osim kao pečenjak i kokice, jedemo ju u zlevanki, kruhu, salatama i juhama

16:30h
Ono što je za Amerikance bila zobena kaša nama su bili žganci - kukuruzna krupica ukuhana u slanoj vodi. Kukuruz - biljka koja mi je posebno mrska u vrijeme kad...
Šljive

Bakin pekmez, mamine knedle i drugi okusi djetinjstva

14:00h
Jedna od stvari koje nikad neću prežaliti s prodajom kuće pokojnih bake i dide jesu šljive u njihovom vrtu s čijih smo stabala, njihova brojna unučad kao djeca, kroz...
Lagano & jednostavno

Što jesti na plaži?

13:59h
Najpoželjniji obrok na plaži, ipak je salata koju ćete učiniti konkretnom dodacima poput tjestenine, kus-kusa, tune i krutona. Kad pomiješate rajčicu i tunu, već ste na pravom putu... Godišnji odmori u...
Šumsko voće

Šaka šarenih, sočnih i zdravih bobica

18:30h
Bobičasto voće najukusnije je u kolačima od sira ili onim čokoladnima, primjerice samo posloženo na čokoladnoj piti dodatno začinjenoj s malo čilija. Bobičasto voće koje popularno volimo zvati šumsko, iako...
Rajčica ili paradajz

FOTO Kraljica ljeta

18:00h
Omiljeni i lagani ljetni obroci, umaci su od rajčica za tjesteninu. Ja ih obično dijelim na dvije verzije - začinskim biljem aromatiziranu mediteransku, te nešto žešću i konkretniju kontinentalnu...
Smoothie

Ljetno osvježenje kroz bogatstvo boja i okusa prirode

20:00h
Radi se o gustim napicima koji se rade najčešće od voća, a ponekad i povrća, te se razrjeđuju vodom, ledom, mlijekom, voćnim sokovima ili jogurtom. Najbolja tema za početi kulinarsku...