epidemiološka situacija

Kombinirani lijek protiv COVID-a do kraja godine, cijena 15.501 kuna po dozi

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da na temelju epidemiološke situacije procijenjena mjesečna potreba za lijekom za Hrvatsku iznosi oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje.

15:02h
0
Ilustracija
Ilustracija // Foto: Arhiva

Vlada je u srijedu ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o nabavi kombiniranog lijeka za liječenje COVIDA-19 proizvođača F. Hoffmann – La Roche, saznaje RTL.

Nakon što je Europska komisija u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu kombiniranog lijeka za liječenje COVIDA koji se sastoji od kasirivimaba i imdevimaba, svaka pojedina članica EU-a mora potpisati posebni ugovor s podružnicom kompanije Roche u zemlji isporuke.

Za potpisivanje tog ugovora Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić, čime će se omogućiti nabava lijeka do 31. prosinca.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da na temelju epidemiološke situacije procijenjena mjesečna potreba za lijekom za Hrvatsku iznosi oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje.

Cijena lijeka iznosi 2065 eura po dozi (bočici) lijeka bez PDV-a ili 15.501 kuna, tako da za ukupno procijenjenu potrebu doza za devetomjesečno razdoblje treba osigurati 29,29 milijuna kuna s PDV-om.

Sredstva su osigurana u financijskom planu HZZO-a, dodao je Beroš.