briga za okoliš

Komunalac nabavio dva komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada, Jakšić: Uskoro ćemo premašiti nacionalni plan zacrtan za 2030. godinu

Da je cilj smanjenje otpada odloženog na odlagališta kazala je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca. Nabavit će se dva vozila za odvojeno prikupljanje otpada, a tu spadaju papir, metal, plastika, staklo i tekstil.

13:19h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U Domu mladih Komunalac je danas održao početnu konferenciju projekta Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada u gradu Koprivnici. Dobivena su bespovratna sredstva, točnije 1,48 milijuna kuna u projektu vrijednom 2.625.610 kuna. To je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Najpovoljniju ponudu na postupku javne nabave za komunalna vozila dalo je društvo Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Projekt uključuje nabavu dva komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada, koji će se koristiti za odvoz papira, plastike i biorazgradivog s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca, kao i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest javnosti o prikupljanju i obradi otpada, a samim time i o zaštiti okoliša.

– Želimo biti zeleni grad, grad koji ima snažnu ekološku komponentu i želimo biti grad koji pristupa gospodarenju otpadom na racionalan, održiv i čist način. Koprivnica je danas jedan od najboljih gradova u RH što se tiče razvrstavanja otpada, sada smo na nekih 56, 57 posto, što mali broj gradova u RH ima – rekao je Jakšić i dodao kako će Koprivnica u narednih godinu dana vjerojatno premašiti nacionalni plan Hrvatske da do 2030. godine dođe do 60 posto razvrstavanja otpada.

– Iza nas su sad već dva provedena projekta reciklažnih dvorišta, u tijeku je projekt kompostane koja će biti najbolja u RH, stalno je i prisutno ulaganje u tehnologiju i mislim da je to jedan dobar put koji građani i gospodarstvo očekuju od nas – poručio je gradonačelnik Koprivnice.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Da je cilj smanjenje otpada odloženog na odlagališta kazala je Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca. Nabavit će se dva vozila za odvojeno prikupljanje otpada, a tu spadaju papir, metal, plastika, staklo i tekstil.

– To će sigurno doprinijeti još većem udjelu razvrstavanja otpada i konačno manjoj količini otpada na našem odlagalištu. Vozila će, pretpostavljam, biti dovezena početkom svibnja. Imat ćemo uvjete da ostvarimo rezultate koji su stavljeni pred nas – izjavila je D. Horvat.

Gospođa Robertina Zdjelar, voditeljica projekta, direktorica Komunalčevog Sektora strateškog planiranja, razvoja i EU projekata te gospodin Saša Grubačević, tehnički koordinator projekta, direktor Sektora gospodarenja otpadom također su se zahvalili svim sudionicima i istaknuli dobrobiti koje ovaj projekt donosi.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’.