Komunalac predstavio sito za kompostiranje vrijedno 595.000 kuna

13:42h
0
Učenici OŠ 'Đuro Ester' pokraj novog sita na Komposištu // Foto: Koprivnica.net

Koprivnički Komunalac u utorak je novinarima uoči Svjetskog dana zaštite okoliša predstavio novo sito namijenjeno prosijavanju komposta, te je na Komposištu u Herešinu ugostio i učenike 4. c zareda Osnovne škole ”Đuro Ester” koji su se upoznali s procesom kompostiranja.

 

Kompostište je u Herešinu izgrađeno 2011. godine sa ciljem zaštite okoliša i razvoja održivog gospodarenja otpadom na području grada Koprivnice. Kompostiranje je najstariji način recikliranja otpada. Radi se o postupku biološke razgradnje organskih materijala, čime se biološki otpad smanjuje, a kao rezultat toga nastaje kompost koji sadrži humus i druge hranjive tvari.

– Stalno se ulaže u opremu, a posljednja investicija vrijedna 595.000 kuna je sito u kojem se prosijava kompost dobiven od zelenog otpada na frakcije koje su izuzetno pogodne za korištenje u poljoprivredi, cvjećarstvu i u povrteljima. Komunalac s tim ne staje u opremanju komposišta, u izradi smo projekte dokumentacije za izgradnju natkrivene hale kojom bi se ubrzao postupak kompostiranja koji uz postojeću tehnologiju na otvorenom traje od šest do osam mjeseci. Sa zatvorenom halom planiramo smanjiti postupak na četiri do pet mjeseci, a samim tim bi se povećao kapacitet postojeće uređene površine kompostane te bismo mogli prihvaćati puno veće količine komposta. Prosječno smo dosad primali oko dvije i pol tisuće tona godišnje. Tako bismo mogli prihvatiti i zeleni otpad iz okolnih općina i gradova i pretvoriti ga u kompost – rekao je Zdravko Petras, član Uprave Komunalca.

Šimun Kopričanec daje izjavu novinarima // Foto: Koprivnica.net

Kompost se još uvijek dijeli građanima; tko doveze zeleni otpad, ima pravo uzeti određenu količinu komposta za svoje potrebe.

– Ako povećamo proizvodni kapacitet, planiramo uložiti određena sredstva i u pakirnicu kako bismo kompost mogli prodavati – najavio je Petras.

Novo sito je trenutno najmoderniji stroj u ovom dijelu Hrvatske, a njegovu je nabavu sa 40 posto sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša.

– Vidi se koliko se brinemo za očuvanje čovjekovog okoliša, a ovdje smo danas pozvali i učenike Osnovne škole ”Đuro Ester” da svi zajedno vidimo na koji način radi ovaj stroj. Važno je da djeca od malih nogu znaju što je razdvajanje otpada i recikliranje. Već godinama o tome učimo djecu u vrtićima i školama – rekla je gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak.

Ovogodišnja tema i moto Svjetskog dana zaštite okoliša je “Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care.” (Sedam milijardi snova. Jedan planet. Konzumirajte s pažnjom). Ovogodišnjom kampanjom želi se potaknut globalna zajednica, žele se podijeliti snovi za zdraviji planet i obećanja koja idu u prilog očuvanju okoliša.

Dobrobit čovječanstva, okoliša i funkcioniranja gospodarstva, u konačnici ovisi o odgovornom upravljanju Planetom i prirodnim resursima, ističu u Komunalcu.

Odgovor na pitanje što su učenici vidjeli na Komposištu dao je Šimun Kopričanec. 

– Vidjeli smo ovdje kako se sve to razgrađuje, i kao što je to gradonačelnica upravo rekla, da mi djeca zapravo roditeljima dajemo te upute. Ne samo da roditelji to možda ne znaju, nego možda i nisu učili u ta vremena – objasnio je Šimun. 

Novo sito za kompostiranje najmodernije je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj // Foto: Koprivnica.net