Konačna odluka // Ministar Jovanović odlučio – Sabolek više nije ravnatelj Srednje škole

16:10h
0
Zdravko Sabolek više nije ravnatelj Srednje škole Koprivnica // Foto: Goran Generalić

Zdravko Sabolek više nije ravnatelj koprivničke Srednje škole. Takvu odluku donijelo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a Saboleka je s dužnosti ravnatelja razriješio sam ministar Željko Jovanović. Sabolek ima rok od dva dana da odstupi sa svoje, sada već stare funkcije, a novi ravnatelj trebao bi se saznati u roku od tri mjeseca.

Podsjetimo, Sabolek je zgriješio početkom školske godine, kada je mimo zakona u ekonomsku školu upisao 12 učenika koji nisu imali dovoljan bodovni prag. Tijekom inspekcijskog nadzora u listopadu i studenome prošle godine, viša prosvjetna inspektorica primjetila je nepravilnosti te podnijela Školskom odboru prijedlog za razrješenje ravnatelja.

Početkom prosinca, Školski odbor je održao sjednicu na kojoj je, unatoč prijedlogu za Sabolekovo razrješenje, pružena puna potporu ravnatelju. Naime, odbor je zaključio da upisom sporne 12-orke nisu oštećeni ostali učenici te da rad ravnatelja treba ocjenjivati i kroz druge aspekte, koji su po njihovim riječima bili vrlo uspješni.

U obranu ravnatelja Saboleka stalo je i kompletno vodstvo Županije, a Ivan Pal za naš je portal prije dva mjeseca rekao sljedeće.

– Svjesni smo da je ravnatelj počinio prekršaj, te da je primjereno kažnjen. Cijeli slučaj je trebao stati na novčanim kaznama jer je prekršaj sankcioniran, a sve ovo dalje je neprimjereno. Već sam dugo godina u sustavu školstva i ne mogu vjerovati da se zbog prekršaja traži smjena ravnatelja.

Na Sabolekovu nesreću, ali i na nesreću njegovih kolega i vodstva Županije, u cijelu priču uključio se i ministar prosvjete Jovanović, koji je procijenio da je prijedlog više prosvjetne inspektorice opravdan te prošlog tjedna potvrdio Sabolekovo razrješenje.

– Ministar je ministar i njegova je jednostavno zadnja. Istina je da se radi o mome propustu jer sam upisao 12 učenika bez dovoljno bodova, no činjenica da ti upisi nisu nikome naštedili i da nitko nije zbog njih izvisio očito ljude u ministarstvu ne zanima – prokomentirao je ukratko Sabolek te istaknuo da će se vratiti u Obrtničku školu, gdje je predavao i prije.

Smijenjen i ravnatelj Osnovne škole u Đelekovcu

Razrješenje ravnatelja Saboleka nije jedino razrješenje koje je danas stiglo u našu županiju. Naime, odlukom ministra Jovanovića s funkcije ravnatelja OŠ u Đelekovcu smijenjen je Branko Dolenec.

Poput Saboleka i Dolenec ima rok od dva dana da napusti svoju funkciju, a njegov grije je što prema naređenju Ministarstva nije utvrdio ukupne tjedne obveze stručnoj suradnici Dijani Muhvić u 40-satnome radnom tjednu i što nije utvrdio ukupne radne obaveze učiteljicama razredne nastave. Osim toga, u radu ravnatelja Dolenca primjećene su još neke nepravilnosti, a kako doznajemo, ministarstvo je često primale primjedbe na njegov rad i ponašanje, s toga je odluka o njegovoj smjeni i bila očekivana.