Od ružnog pačeta do ljepotice

Konačno kreće rekonstrukcija Ulice hrvatske državnosti koja će postati pametna, ali i stvarati probleme s parkiranjem

11:50h
0
Od ružnog pačeta do ljepotice // Foto; Mario Kos

Dugoočekivani radovi na rekonstrukciji jedne od najdotrajalijih ulica u Koprivnici, Ulici hrvatske državnosti, počinju u ponedjeljak.

Radovi sežu od Florijanskog trga do Križevačke ulice, a završetak je planiran u lipnju.

Radovi su zamišljeni u dvije faze. Prva faza od Florijanskog trga do Ulice Taraščice te druga od Taraščica do Križevačke ulice.

Prva faza će započeti na raskrižju Ulice hrvatske državnosti i Florijanskog trga, a odvijat će se prema raskrižju s Ulicom Taraščice.

Za promet će biti zatvoren taj dio ulice, dok će se normalno u oba smjera prometovati na potezu Križevačka – Taraščice.

Ulica Hrvatske državnosti // Foto: Matija Gudlin
Ulica Hrvatske državnosti // Foto: Matija Gudlin

Radovi će sa sobom donijeti i probleme prilikom parkiranja, jer će biti otežan pristup stambenim objektima, a parkiranje uopće neće biti moguće  u dijelu ulice od Florijanskog trga do Taraščica. Riječ je o znatnom broju parkirališta – onome kod Porezne uprave, Puba, INA-e, cvjećarnice, HZZO-a, Podravskog lista.

Radovi na drugoj fazi krenut će od Taraščica do Križevačke ulice pa će za promet biti zatvoren taj dio ulice dok će se uz nužan oprez, moći prometovati prvim dijelom ulice.

– To će biti druga smart ulica u Hrvatskoj, nakon Dubrovnika. Uvest ćemo senzore na semaforima koji će znatno povećati sigurnost i olakšati prometovanje i pješacima i vozilima te senzore na parkinzima koji će olakšati fluktuiranje ljudi prikazivanjem broja slobodnih mjesta – rekao nam je v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić još prošle godine.

Općinski i Županijski sud, Palača pravde
Općinski sud i Palača pravde // Foto: Mario Kos

Senzori će tako upozoravati pješake i vozače na blizinu drugih vozila i sigurnost prolaska, a duž ulice bit će postavljena i LED rasvjeta.

Provest će se i rekonstrukcija podzemnih instalacija, odnosno vodovod i kanalizacija te javne rasvjete kao i izgradnja kabelske kanalizacije.

Obnovljene će biti i parkirališne površine te obaviti rekonstrukcija javne rasvjete na pješačkim površinama uz Robnu kuću, ispred zgrade Podravske banke te uz zgradu Doma mladih.

Vrijednost radova je 3.450.000 kuna, dok su ukupni troškovi radova na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže 1.650.000 kuna.