Switzerland Literary Prize 2021.

Koprivko ima krug od pola milijuna čitatelja, a u Švicarskoj je dobio i vrijednu nagradu u kategoriji bajki

Spomenuta nagrada dodjeljuje se za književna djela s ciljem ujedinjavanja stanovništva iz cijelog svijeta, razmjenu emocija i unaprjeđenja jezičnih kultura.

14:52h
0
Foto: Marko Posavec // Branko Dolenec
Foto: Marko Posavec

Autor slikovnice Koprivkov svijet, Koprivničanac Branimir Dolenec, ovog je vikenda u Švicarskoj preuzeo plaketu međunarodne književne nagrade (Switzerland Literary Prize 2021.) koju dodjeljuje asocijacija Pegasus. Nagrada, odnosno plaketa, autoru je u subotu uručena u švicarskom Mendrisu.

Spomenuta nagrada dodjeljuje se za književna djela s ciljem ujedinjavanja stanovništva iz cijelog svijeta, razmjenu emocija i unaprjeđenja jezičnih kultura. Dolenec ju je osvojio za knjigu Koprivkov svijet koja je pred šest mjeseci objavljena na engleskom jeziku, a obuhvaća 12 priča o Koprivku u izdavaštvu Europa Booksa.

Od tiskanja knjige na engleskom, Koprivkov svijet se proširio s dodatne tri priče, one o Kornatima, Varaždinu te povratku u daleku prošlost, na sam početak civilizacije.

– Jako sam se iznenadio kad sam čuo da sam osvojio nagradu. Veliko je to priznanje za moj dosadašnji, ali i poticaj za budući rad. Knjiga je dostupna u knjižarama širom Europe, kao i našim hrvatskim, a ideja je da se uskoro prebacimo i na digitalno izdanje slikovnica.  Koprivko doista osvaja svijet, a to potvrđuje i krug od dosadašnjih 500.000 okupljenih čitatelja – rekao je Dolenec.