Koprivničanci žele jeftinije stanove i kuće

14:33h
0
Darko Ledinski. Snimio: Marijan Sušenj

Četvrtina od 337 ispitanih stanovnika Koprivnice starih između 18 i 29 godina nema riješeno stambeno pitanje, a 35% anketiranih starijih od 60 godina razmislilo bi o preseljenju u tzv. S.O.S. zgrade.

Pokazala je to anketa o stambenim potrebama građana Koprivnice, provedena u sklopu projekta stanogradnje koji zajedno planiraju Grad Koprivnica i Nizozemska stambena korporacija Staedion. Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice Darko Ledinski je naglasio da je anketa osnova za nastavak suradnje Grada i koorporacije te da je njezini vodeći ljudi vrlo pozitivno reagirali na podatke do kojih su došli:

– Ovo je bilo prvo ozbiljno istraživanje stambenih potreba Koprivničanaca, a rezultati će biti korišteni za osmišljavanje gradskih stambenih projekata. U suradnji s Nizozemcima želimo do 2014. godine izgraditi oko 250 jeftinih stanova i kuća, od kojih 150 stanova za starije osobe u tzv. S.O.S. zgradama, 50 stanova male kvadrature za mlade i 30-ak kuća u nizu za mlade parove i obitelji veličine do 60 kvadrata te S.O.S. stanove

Cijene tih objekata bit će 30-ak% niže od uobičajenih, najavila je direktorica tvrtke Trg Martina Golčić te dodala da će ih biti moguće kupiti i iznajmiti te da će S.O.S. stanovi biti dostupni i umirovljenicima koji imaju oko 2000 kuna prihoda mjesečno:

– U sklopu projekta izgradnje S.O.S zgrada predviđena je i stalna liječnička skrb, praonica rublja i drugi sadržaji, a za korisnike ćemo osmisliti i model po kojem će u plaćanje najma biti ukljućena i nekretnina koju više ne mogu održavati. Uz to, radimo na tome da dugogodišnjim podstanarima omogućimo otkup objekata u kojima žive na način da stanarina koju su plaćali bude udio u otkupnoj cijeni. Također, dio stanova i kuća bit će predviđen za djelatnike u strukama koje su u Koprivnici deficitarne. Izgradnja stanova i kuća dio je projekta Novo lice Koprivnice, koji će biti proveden u skladu s potrebama njezinih stanovnika te uz punu svijest o nužnoj uštedi energije i zaštiti okoliša.Martina Golčić i Darko Ledinski. Snimio: Marijan Sušenj

55% anketiranih bile su žene, uključena su sva godišta te sve razine obrazovanja i vrlo različiti prihodi. Od 337 ispitanih trećina živi s roditeljima, 60% želi što prije riješiti stambeno pitanje, a 20% ispitanih starijih od 60 godina preselili bi u S.O.S. zgrade. Četvrtina ispitanih mjesečno prihoduje do 4000 kuna, 35% između 4000 i 7000 kuna, 45% anketiranih može izdvojiti 900 kuna mjesečno za najam ili otplatu stana ili kuće, a trećina između 900 i 3000 kuna. Oko 80% mlađih od 30 godina želi iznajmiti stan, 50% spremno je na otkup, njih 66% želi kuću ili stan do 80 kvadratnih metara, a čak 84% ispitanih spremno je platiti veću cijenu po kvadratu ako bi to značilo uštedu energije. Golčić i Ledinski su pozvali zainteresirane za stanovanje u jeftinijim stanovima i kućama da se jave u gradsku upravu, naglasivši pri tome da to pravo nemaju samo koprivničanci, već i pojedinci i obitelji iz drugih sredina.