Koprivnica dobila prvo malo električno vozilo

09:02h
0
Električno vozilo predstavljeno je na Dan planete Zemlje

Povodom Dana planete Temlje, koji se obilježava 22.travnja, gradonačelnik Zvonimir Mršić je u pratnji svog zamjenika Dražena Prosa javnosti predstavio prvi gradski električni automobil. Predstavljanju automobila nazočila su i djeca iz dječjeg vrtića Smiješak, te im je Mršić na ovaj način prenio poruku da osim standardnih automobila postoji i ekološki prihvatljiviji način prijevoza.

Malo električno vozilo ili Ducati Energia Free Duck, kako mu je puno ime, proizvodi se u Italiji, a prilikom predstavljanja automobila Mršić je naglasio da se nada da će ih ubuduće na prostoru grada biti još više.

 

-Ovo je za sada prvo i jedino takvo vozilo u Koprivnici, ali ja se nadam da ćemo putem Civitas projekta nabaviti još nekoliko ovakvih automobila kako bi smanjili količinu CO2 u zraku i kako bi u potpunosti postali zeleni grad – pojasnio je Mršić.

U Europi se danas upotrebljava oko 1300 ovakvih automobila , a njegove mogućnosti prilično su velike. Naime, ovaj mali automobil prikladan je za potrebe raznih gradskih službi, za dostavu pošte, može se koristiti u gradskim parkovima, odmorištima, za sajamske priredbe i ostale potrebe. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama, idealan je za područja u kojima nastaju velike gužve, a ujedno je i vrlo jednostavan za upravljanje. Uz mobilnost, vozilo je ekološki prihvatljivo i vrlo štedljivo. Najveća brzina koju vozilo može postići je 45 km/h, doseg vozila je 50 km i može voziti teret od 200 kg.

čitam...