Koprivnica dobila svoju prvu slikovnicu

07:52h
0
Autorica teksta Martina Trešćec (u sredini) i autor ilustracija Branimir Dolenec // foto: Ivan Brkić

„Koprivko i tajna crne rupe“ naziv je prve slikovnice o Koprivnici, čija je promocija održana u četvrtak u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“. Slikovnica je nastala na ideju Dijane Sabolović-Krajine, tekst je napisala mlada Martina Trešćec, a ilustracije su djelo poznatog koprivničkog slikara i ilustratora Branimira Dolenca.

Na izradi slikovnice radio je široki krug ljudi, a idejna začetnica ove slikovnice naglasila je kako je napokon došlo vrijeme da i Koprivnica dobije svoju slikovnicu.

 

-U zavičajnoj zbirci mogu se naći razne knjige, pa i slikovnice, poznatih koprivničkih književnika, ali nitko od njih nije objavio slikovnicu u kojoj bi bila Koprivnica. To me potaknulo, i eto, na moju ideju nastala je ova zanimljiva slikovnica. Međutim, svakako moram naglasiti da je to bila samo ideja te da bez angažmana mnogih i bez podrške Grada ove slikovnice ne bi još uvijek bilo – pojasnila je Sabolović-Krajina.

Glavni lik u slikovnici je Koprivko koji se igra oko starog Kamengrada za koji je vezana legenda o crnoj rupi. Usred igre, Koprivko pada u tu crnu rupu i pojavljuje se u Koprivnici u vrijeme Renesansnog festivala. Tamo upoznaje djevojčicu svojih godina,  koja ga vodi kroz današnju Koprivnicu.

Tekst je napisala mlada profesorica hrvatskog jezika, Martina Trešćec, koja je na promociji naglasila kako joj je drago da je baš ona napisala tekst prve slikovnice o Koprivnici.

– Priča mi je bila najbitnija  jer znam da je ona djeci uvijek najinteresantnija. Zbog toga sam se jednostavno uživila u lik Koprivka i šetala Koprivnicom – naglasila je autorica teksta.

Nakladnik slikovnice je Grad Koprivnica tako da je promociji nazočio i gradonačelnik Mršić, koji je također iskazao zadovoljstvo novom slikovnicom.

– Poznato je da se građani Koprivnice, na svu sreću, vole poistovjećivati sa svojim gradom, a izradom ove slikovnice isto to će moći i oni najmlađi. Očekujem u budućnosti nove slikovnice i nove likove vezane uz naš grad i vjerujem da je ovo samo početak jedne lijepe priče – rekao je Mršić tom prilikom.

Slikovnica se tiskala u pet tisuća primjeraka, a moći će se kupiti u svim boljim gradskim knjižarama.