stiže europski novac

Koprivnica dobiva status ITU grada kojim će se sliti milijuni eura iz EU-a, Jakšić: Idemo u rekonstrukciju tržnice, a u planu je i nova Knjižnica

Imat ćemo za sebe minimalno 10-ak milijuna eura, koje možemo trošiti na projekte za koje inače nemamo natječaje. Zato ponavljam da je ovo jako velika stvar za nas, naglasio je Jakšić

13:44h
0
Foto: Ivan Balija
Jakšić će uskoro imati sasvim drugačiji pogled iz svog ureda // Foto: Ivan Balija

Nekoliko puta tijekom posljednjih mjesec dana koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić pohvalio se informacijom kako će u podravsku metropolu uskoro sletjeti znatna količina europskog novca, odnosno da će Koprivnica dobiti status ITU grada. To je ponovio i početkom ovog tjedna, kada je Plenković s delegacijom boravio u našoj županiji.

– Ovih dana, zahvaljujući ministrici Tramišak, Koprivnica dobiva status ITU grada, čime nam se otvara prostor od nekoliko milijuna eura koje ćemo moći uložiti u razvoj Koprivnice i naše okolice – rekao je gradonačelnik tom prilikom.

S obzirom na to da se građanima pri spomenu statusa ITU grada uglavnom pojavi upitnik nad glavom, odlučili smo se detaljnije pozabaviti ovom temom. Prije nego smo okrenuli broj Jakšića, na Internetu smo doznali da je ITU skraćenica za Integrirana teritorijalna ulaganja, odnosno da je riječ o mehanizmu koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Sami će raspisivati natječaje i odobravati sredstva

Sredstva se dodjeljuju za različita područja ulaganja, primjerice za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike, omogućavanje razvoja kvalitetne infrastrukture, rekonstrukciju i unaprjeđenje kulturne baštine u svrhu razvoja turizma, revitalizaciju zapuštenih vojnih, industrijskih i drugih područja, poboljšanje usluge javnog prijevoza, mjere zapošljavanja i samozapošljavanja, mjere borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i sličnog.

– To je gotova stvar. Proces je u tijeku, točnije rečeno u Vladinoj je proceduri, a na nama je samo da u sljedećih mjesec dana donesemo odluku na Gradskom vijeću. Uskoro dobivamo status ITU grada, to je stvarno velika stvar i drago nam je da smo se kao grad izborili za to – rekao nam je Jakšić na početku.

Gradska tržnica Koprivnica // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Gradska tržnica dobit će novi izgled // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Kaže kako će koprivnički ITU, u koji će biti uključeno i nekoliko susjednih općina, dobiti između 15 i 20 milijuna eura.

– Ta svota dovoljno govori o koliko se velikom poslu radi. Ono što pojednostavljuje priču je činjenica da tu više nismo ovisni o tome hoće li ili neće biti objavljeni neki natječaj, nego se nama alocira određena svota, a kako sam rekao, to će biti između 15 do 20 milijuna eura, i mi si sami po nekim zadanim uvjetima raspisujemo natječaje i odobravamo sredstva. Naravno, imamo neku kontrolu, odnosno zadane uvjete, jer ne možeš raditi kako ti se poželi – pojasnio je.

U projektu je i nekoliko općina, Koprivnici ide 70 posto sredstava, ostalima 30

Na konkretno postavljeno pitanje imaju li već u planu neke projekte, odgovara kako će sredstva trošiti u skladu s nacionalnom strategijom i to za projekte za koje smatraju da su nam potrebni.

Ono što vam mogu otkriti je to da ćemo sigurno ići u smjeru razvoja i rekonstrukcije tržnice, jer nam se otvaraju mogućnosti ekologije, zelenog, poljoprivrede. Također, uz tržnicu bismo potencijalno voljeli riješiti i pitanje Knjižnice i čitaonice Fran Galović. To bi bila velika stvar i to je naša želja i nadamo se da ćemo dobiti potvrdu za tu ideju – rekao je Jakšić, dodavši da su to tek neki od krupnijih projekata.

Podsjetimo, Gradska uprava je još 13. srpnja 2016. godine donijela odluku o lokaciji nove knjižnične zgrade koja će biti u Esterovoj ulici kod crkve sv. Nikole.

Skica budućeg izgleda knjižnice iz 2016. godine

Jakšić je pojasnio da s Koprivnicom u projekt ulazi i nekoliko općina, a koje točno još ne zna, jer je odluka na njima samima, a ne na Gradu.

– Ono što znamo je to da će se 70 posto sredstava dodijeliti nama, a ostalih 30 općinama. U projektu bi trebalo sudjelovati 10-ak općina, ali to ne mora biti konačna brojka. Mora ih biti minimalno tri, maksimalno 14, a optimalno je da to bude osam do devet općina. No, one moraju same odlučiti žele li ući taj projekt, nitko ih na to ne tjera. Ali nemaju previše vremena, jer u sljedećih mjesec dana moraju donijeti odluke na općinskim vijećima – ističe koprivnički gradonačelnik.

Prvi konkretni radovi mogli bi početi u drugoj polovici 2022. godine

Dodaje kako se to odnosi uglavnom na one općine koje gravitiraju Koprivnici, a koje bi na temelju dobivenih sredstava mogle urediti određene prometnice koje ih spajaju s gradom, biciklističke staze ili slične stvari. Također, ono što je važno naglasiti je to da se i Grad Koprivnica i te općine koje će sudjelovati u projektu, i dalje paralelno mogu javljati na ostale europske projekte.

– To nije upitno i jasno je da ćemo mi i dalje pratiti ono što nam se potencijalno otvara. Ali ovaj status ITU nam mnogo znači, jer je Koprivnica u kategoriji najrazvijenijih gradova i na neke natječaje ne bismo mogli aplicirati, što ćemo s ovim premostiti. Imat ćemo za sebe minimalno 10-ak milijuna eura, koje možemo trošiti na projekte za koje inače nemamo natječaje. A i nije da imamo takav financijski kapacitet da se možemo samo tako s nečime zaigrati ili krenuti u realizaciju nečega. Zato ponavljam da je ovo jako velika stvar za nas – naglasio je Jakšić.

Na kraju je dodao kako se kroz prvu polovicu 2022. godine nadaju sve isprojektirati i posložiti natječaje, a sukladno tome prvi konkretni radovi mogli bi početi u drugoj polovici sljedeće godine.

Inače, status ITU gradova zasad ima sedam najvećih urbanih središta, odnosno Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Osim Koprivnice, uskoro će im se pridružiti i naši susjedi iz Varaždina, Čakovca, Krapine, Virovitice te još nekoliko županijskih središta.