Vrhunski projekti

Koprivnica i Đurđevac će europskim novcem graditi nove inkubatore u kojima će bujati mlade, inovativne i kreativne tvrtke, evo što kažu Jakšić i Janči

Sve uvjete ćemo definirati u programu poticanja poduzetništva, imamo dvije skupine potencijalnih korisnika, mladi koji tek osnivaju tvrtku i oni koji rade dulje od tri godine. Te skupine će imati različite uvjete, pretpostavka je da oni koji rade dulje ipak mogu izdvojiti neka sredstva za najam, a mladi će vjerojatno imati prvu godinu besplatnu, rekla je Silvija Lukačin.

10:43h
0

U Koprivnici i Đurđevcu uskoro će niknuti novi poduzetnički inkubatori u kojima će svoje mjesto naći 60-ak mladih tvrtki.

Grad Đurđevac u posljednje vrijeme vrlo je uspješan u realizaciji projekata. Jučer je tako stigla odluka o financiranju vrijedna 8.617.000 kuna za izgradnju Poduzetničkog inkubatora.

Projekt je prošle godine prijavljen na natječaj za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njegova vrijednost je 11 milijuna kuna. U sklopu projekta izgradit će se nova, moderna poslovna zgrada u kojoj će biti smješten poduzetnički inkubator.

Na površini od 650 m2, smjestit će se 20 opremljenih funkcionalnih prostora u potpunosti prilagođenih potrebama poduzetnika.

– Kroz mjesec dana očekujemo potpisivanje ugovora, a nakon toga ide raspisivanje javne nabave. Nakon što prođu žalbeni rokovi i upiti, što traje još mjesec-dva, kreću radovi. Završetak je vrlo teško prognozirati, puno ovisi i o tome kakvi će biti uvjeti za gradnju tijekom zime – rekao nam je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

Prema njegovim riječima, interesa za prostore sigurno neće nedostajati, štoviše, tvrtke su se već počele raspitivati za mogućnosti.

– Imamo više informatičkih tvrtki koje bi željele prostor tako da bi to moglo biti jako dobro. Popunit će se bez većih problema, zgrada će također biti blizu svih ostalih ustanova u gradu što omogućuje vrlo laku suradnju – smatra gradonačelnik.

Uvjeti za dobivanje prostora u inkubatoru već su velikim dijelom definirani, što se moralo napraviti prilikom prijave projekta. Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, financije i razvojne projekte Silvija Lukačin otkrila nam je i koji su.

– Sve uvjete ćemo definirati u programu poticanja poduzetništva, imamo dvije skupine potencijalnih korisnika, mladi koji tek osnivaju tvrtku i oni koji rade dulje od tri godine. Te skupine će imati različite uvjete, pretpostavka je da oni koji rade dulje ipak mogu izdvojiti neka sredstva za najam, a mladi će vjerojatno imati prvu godinu besplatnu. U svakom slučaju, osluškivat ćemo potrebe naših poduzetnika – rekla je pročelnica.

U Koprivnici će se graditi Inkubator kreativnih industrija. Projekt podrazumijeva izgradnju objekta na prostoru kampusa, njegovo opremanje te nabavu programa i kurikuluma koji će biti temelj za daljnji razvoj malog poduzetništva u gradu Koprivnici.

Foto: Matija Gudlin

Novi Inkubator postat će centralno mjesto za poduzetnike koji djeluju u području kreativnih industrija, a omogućit će poticanje transfera znanja, internacionalizaciju, razvoj inovacija te umrežavanje domaćih i međunarodnih poduzetnika, poduzetničkih potpornih institucija, istraživačkih centara, obrazovnih institucija i ostalih ključnih dionika.

Korisnicima Inkubatora će biti osiguran brži rast i razvoj pružanjem kvalitetnih usluga, stvaranjem mreže stručnih mentora, IT edukacijama s primjenom u kreativnim industrijama, akceleratorskim programom te uslugom najma 3D printera. Navedeno će osigurati konkurentsku prednost postojećim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima iz sfere kreativnih industrija jer će im osigurati bolju tržišnu poziciju te olakšati poslovanje i osigurati fokus na rast i razvoj.

– Ovo su definitivno jako lijepe, odlične vijesti za našu Koprivnicu, a prije svega poduzetništvo u našem gradu. U naredne četiri godine želimo biti Grad okrenut u potpunosti našim građanima i našim poduzetnicima. Inkubator kreativnih industrija prostirat će se na 1440 metara kvadratnih te će osigurati 30 novih uredskih prostora kao i zajedničke prostore koji će biti namijenjeni za co-working prostor, održavanje različitih evenata, edukacija i slično. U prostoru inkubatora moći će se smjestiti 40 poduzeća u raznim fazama razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 13.409.103,25 kuna, za koji je odobreno stopostotno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj – objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

čitam...