Koprivnica grad češnjaka

15:27h
0
Foto: Koprivnica.net

U Koprivnici je počela pokusna sadnja biočešnjaka. Na parceli od stotinu kvadrata u Kampusu će ga uzgajati četiri Romkinje po napucima stručnjaka iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe. Riječ je o europskom projektu kojemu je cilj omogućiti Romima da uzgojem češnjaka osiguraju vlastito radno mjesto i prihode, te integraciju u društvo, a hoće li to biti moguće ocijenit će se nakon prve berbe u srpnju iduće godine, rekao je gradonačelnik Zvonimir Mršić.

– Želimo testirati da li u ovom podneblju možemo uzgojiti organsko uzgojeni češnjak. Ukoliko se to pokaže uspješnim, mi ćemo tada uputiti javni poziv za sve one koji ćele raditi na bio-uzgoju češnjaka i pokušati pronaći zemlju koja će biti blizu njihova mjesta stanovanja kako bi oni na toj zemlji uzgajali češnjak koji bi trebao biti dovoljan da mogu osigurati novčana primanja ili prihode za život svoje obitelji.

Kako bi iskorijenio prosjačenje Roma, a ponukan činjenicom da Europa uvozi čak 90% konzumnog češnjaka, projekt je pokrenuo austrijski Graz. Uz Koprivnicu još su uključeni slovačka Banska Bistrica, mađarski Pečuh i rumunjska Moldova Noua. Austrijski stručnjaci procijenili su da bi Koprivnica, Graz i Banska Bistrica mogli proizvoditi sjemenski češnjak kojega bi potom pod robnom markom Bioknoblauch Romanes proizvodili na trenutno zapuštenom zemljištu kojim obilje jugoistočna Europa.Foto: Koprivnica.net

Gradonačelnik Mršić ne dvoji da će podravska metropola u budućnosti biti Grad ne samo Vegete već i biočešnjaka te ostalog organski proizvedenog voća i povrća.

Izvor: Radio Drava

čitam...