Istraživanje Instituta za javne financije

Koprivnica je grad s najtransparentnijim proračunom, županija je vrlo dobra, a općine variraju od čistih petica do jedinice

Tim ćemo putem ići i dalje i zato nam je jako važno da u narednim vremenima uključimo građane u sastavljanje proračuna jer su to ipak sredstva građana Koprivnice, rekao je Mišel Jakšić.

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Institut za javne financije objavio je proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a odnosi se na razdoblje od studenog prošle do ožujka ove godine.

Istraživanje prati koliko je proračunskih dokumenata javno objavljeno na internetskim stranicama županije, grada ili općine, odnosno koliko su na taj način dostupni na uvid javnosti.

Prema podacima, Koprivničko-križevačka županija ocijenjena je s vrlo dobrim. Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije zadovoljan je s ocjenom.

– Na godinu će biti odličan jer smo već sad ispunili uvjete za to – kazao je Darko Koren.

Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Kad se uzmu u obzir rezultati za sva tri grada Podravine i Prigorja, Koprivnica je ocijenjena s odličnim. Najlošije su prošli Križevci, grad čija je transparentnost proračuna ocijenjena s dovoljnim. Đurđevac je zaslužio ocjenu dobar.

– Malo se gradova u zemlji može pohvaliti s takvom ocjenom. Tim ćemo putem ići i dalje i zato nam je jako važno da u narednim vremenima uključimo građane u sastavljanje proračuna jer su to ipak sredstva građana Koprivnice. Što ćemo više komunicirati, što ćemo biti transparentniji, građani će biti zadovoljniji, a nama će biti lakše voditi taj sustav grada – kazao je zadovoljno Mišel Jakšić.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu jer uz transparentno obznanjene proračune građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga.

Što se tiče općina Koprivničko-križevačke županije, Đelekovec, Gornja Rijeka, Virje, Hlebine, Legrad i Gola ocijenjeni su s čistom peticom, Drnje, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno, Peteranec, Molve, Koprivnički Bregi s 4, Ferdinandovac, Kalnik, Novo Virje, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Rasinja i Kalinovac dobili su trojku, Novigrad Podravski i Sveti Petar Orehovec zaslužili su 2, dok je Koprivnički Ivanec prošao s 1.

 

Autori: Dina Ivačić i Sanjin Bojić

čitam...