Sastanak u Rijeci

Koprivnica je postala članica mreže Kreativnih gradova, K. Ostriž: Platforma nam daje širi pristup fondovima

Ova platforma nam daje širi pristup fondovima i mogućnost ubrzanja gospodarskog rasta, rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

09:46h
0
Foto: Koprivnica.hr

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u petak je održan prvi zajednički sastanak mreže ‘Kreativnih gradova Hrvatske’. Sastanak je održan u organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija. Tim povodom potpisana je i Povelja – pristupanje mreži Kreativnih gradova Hrvatske, a ispred Grada Koprivnice potpisala ju je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

Uz Koprivnicu potpisnici povelje su Donja Stubica, Drniš, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Ludbreg, Ozalj, Pleternica, Pregrada, Rijeka, Slatina, Varaždin i Zabok.

Riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije.

Foto: Koprivnica.hr

– Kreativne industrije integriraju gospodarstvo, poduzetništvo, kulturu i obrazovanje te su danas treća industrija po snazi u Europi s trendom rasta. Također „kreativni gradovi“ bilježe 19 posto više radnih mjesta od onih koji ne podupiru kreativne industrije. Ova platforma nam daje širi pristup fondovima i mogućnost ubrzanja gospodarskog rasta – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim raznima i sektora kreativnih te kulturnih industrija, kroz mrežu će se raditi na razvoju identiteta gradova te educiranju o važnosti brendinga za razvoj destinacije. Također poticat će se razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa te inovativnih turističkih projekata gradova.