I dalje ne miruju

„Koprivnica kakvu zaslužujemo” pokretanjem peticije traži zatvaranje odlagališta i smjenu direktora Piškornice

Neugodno nas je iznenadila informacija da će na ovakvu, već samu po sebi opasnu Piškornicu, dospjeti preko 20.000 tona smeća iz Dubrovnika, tvrde Bosanac i njegovi kolege.

11:21h
0
Siniša Bosanac // Foto: Matija Gudlin

Čini se da riječi župana Darka Korena i direktora Piškornice Mladena Jozinovića kojima demantiraju tvrdnje da će se na Piškornicu dovoziti otpad iz Dubrovnika, Siniši Bosancu i njegovoj građanskoj inicijativi, nisu dovoljna garancija.


Građanska inicijativa „Koprivnica kakvu zaslužujemo“ i dalje ne miruje te pokretanjem peticije traži zatvaranje odlagališta i saniranje svih rizika.

– S obzirom na stanje odlagališta Piškornica koje, zbog pohlepnog neodgovornog upravljanja pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, ozbiljno ugrožava zdravlje četrdesetak tisuća stanovnika Podravine, naša građanska inicijativa zatražila je smjenu direktora Piškornice te zatvaranje odlagališta dok se ne izvrši sanacija – zahtjevi su građanske inicijative.

“Koprivnica kakvu zaslužujemo” i dalje se grčevito protivi navodnom dovoženju otpada iz Dubrovnika, poglavito s plovećih gradova kruzera, na Piškornicu.

– Neugodno nas je iznenadila informacija da će na ovakvu, već samu po sebi opasnu Piškornicu, dospjeti preko 20.000 tona smeća iz Dubrovnika. Smatramo ove ugovore štetnima i dodatno opasnima po zdravlje svih nas te stoga uz prethodne zahtjeve tražimo razvrgnuće ovih štetnih ugovora – tvrde Bosanac i njegovi kolege.

Članovi njihove inicijative ističu kako su spremni svim legalnim i legitimnim sredstvima spriječiti dolazak novih količina smeća te pozivaju Ministarstvo da se očituje o ovakvom odlagalištu koje, kako kažu, postaje incidentnim i akcidentnim iz dana u dan.

– Mi iz Inicijative zahtijevamo da se izradi novi plan gospodarenja otpadom na Piškornici koji bi uključivao obradu novoprispjelog, ali i godinama gomilanog, nerazvrstanog otpada, uz smislene prateće sadržaje kojima bi se do krajnjih mjera iskoristilo sve korisno iz otpada, uključujući plinove – potraživanja su ove građanske inicijative.

čitam...