Koprivnica: Ne nazire se kraj sukoba između župana Darka Korena i umirovljenika

15:42h
0

090609-prosvjed1-mKOPRIVNICA, 09. lipnja 2009. – Župan Darko Koren ili nije čitao Statut Doma za starije i nemoćne osobe, ili namjerno obmanjuje javnost nudeći mi 72 sata rok da odstupim s mjesta ravnatelja te ustanove ako želim ostati raditi u njoj. On mi ne može postavljati nikakve ultimatume, jer me nije zaposlio i ne može me smijeniti – po Statutu to moze samo Upravno Vijeće i ravnatelj, odnosno ja – rekao je na danas održanoj konferenciji za novinare Darko Ledinski i dodao da je Koren namjerno ili slučajno izrekao još nekoliko neistina:

– Obmanjuje javnost tvrdnjom da je preko mene tražio razgovor s korisnicima Doma te da sam to tajio, ali je zato prešutio da je prošlog četvrtka poslao svojeg zamjenika Ivana Pala da meni iza leđa s njima razgovara. No, Pal me nazvao i zamolio da okupim umirovljenike kako bi s njima porazgovarao. Treće njegova neistina je da se ravnatelji imenuju po političkoj liniji. Zakonom je propisano da se to radi javnim natječajima, a ne na nekakvom stranačkom ili sličnom sastanku. Zato ću se, dok god imam potporu korisnika i zaposlenika Doma, boriti svim demokratskim metodama za treći mandat, jer imam nekoliko izvršnih projekata skrbi o osobama treće zivotne dobi koje želim pokrenuti još ove godine i čija će provedba doći u pitanje ako odem.

090609-prosvjed-mLedinski je kazao da su korisnici usluga Doma odbili jučerašnji prijedlog Darka Korena da se njihovi predstavnici danas još jednom sastanu s njim i pokušaju riješiti nesuglasice te da su od njega zatražili da dođe na Lenišće i razgovara sa svima njima:

– No prije toga će im se morati ispričati za izjavu da ja njima manipuliram. Štićenici su tu tvrdnju s gnušanjem odbili, doživjeli su ju kao osobnu uvredu i žele da im se Koren ispriča.

Ravnatelj je osudio i dopis koji je danas dobio od županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, kojim se od njega traži imenovanje novog predstavnika radnika u Upravnom Vijeću Doma:

– To što traže je protuzakonito, jer Verica Šarlija još uvijek nije razriješena članstva u tom tijelu. Njezinu ostavku mora potvrditi ili odbiti Županijska skupština, a tek onda to isto tijelo bira nove članove Upravnog vijeća Doma. Pesimist sam i bojim se da ćemo na rješenje tog problema čekati mjesecima, jer iz osobnog iskustva znam da će se članovi Županijske skupštine morati sastati nekoliko puta prije nego odluče tko će sjediti u novom Upravnom Vijeću Doma.

Sukob «Darko vs Darko» nastavit će se, najvjerojatnije, u ponedjeljak, za kada je Ledinski najavio okupljanje peteročlanog Upravnog vijeća Doma. Preostaje čekati hoće li se okupiti, ili će se obistiniti njegovo pesimistično predviđanje da se to neće dogoditi zbog, kako je kazao, opstrukcije od strane župana Darka Korena.