9.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
u sklopu kampusa

Koprivnica uskoro dobiva studentski dom, investitor: Radovi počinju kroz mjesec-dva, studenti sele u drugom semestru
K

Sve sobe bit će dvokrevetne, četiri kreveta bit će za osobe s invaliditetom, napravit ćemo i četiri nove kupaonice te dvije čajne kuhinje. U planu su nam četiri odvojena bloka, dva za studentice i dva za studente, pojasnio je direktor Galinec

Ne propustite

Studenti koprivničkog Sveučilišta Sjever uskoro će zakoračiti u novu akademsku godinu, no kako stvari stoje, većina njih još će se jedno vrijeme morati snalaziti s privatnim smještajem. Naime, iako je u veljači prošle godine potpisan Ugovor o izgradnji doma na području Kampusa, radovi još nisu ni počeli, iako su prema prvim planovima već trebali biti pri kraju.

No, kako doznajemo, stvari će se uskoro pokrenuti s mrtve točke, a to nam je potvrdio Josip Galinec, direktor zagrebačke firme ISTO student, koja je zadužena za izgradnju studentskog doma.

Da nema korone dom bi već bio gotov

– U zadnjoj smo fazi izrade projektne dokumentacije, točnije, u tijeku je izrada glavnog projekta i očekujem da se u roku mjesec dana to riješi, jer je sve iskomunicirano s predstavnicima Grada Koprivnice i nema otvorenih pitanja. To, pak, znači da bismo već u rujnu mogli početi s prvim konkretnim radovima – rekao nam je Galinec u uvodu.

Dodaje kako ih je koronavirus usporio u mnogočemu, a i da nije bilo potrebe za gradnjom, s obzirom na nova pravila koja su vrijedila za studente.

Foto: Ivan Balija
U prvoj fazi zgrada će se kompletno rekonstruirati // Foto: Ivan Balija

– Mnogo njih nije ni išlo na predavanja, slušali su ih od kuće, tako da s te strane nismo imali nikakav pritisak. Ali da nije tog virusa, već bismo odavno završili s prvom fazom radova. No kažem, sad više nema nikakvih prepreka i radovi samo što nisu počeli – još je jednom ponovio.

Radovi gotovi u roku od tri mjeseca

Zanimljivo, unatoč kratkom vremenskom periodu, Galinec kaže da bi radovi mogli završiti u predviđenom roku, odnosno do veljače sljedeće godine. U slučaju da se opet dogode neke nepredvidljive stvari povezane s virusom, tražit će od Grada da se radovi dodatno prolongiraju.

– Ipak, nadam se da do toga neće doći, jer mi sve ono što nam je u planu odradimo za dva do tri mjeseca. Dakle, ako krenemo u rujnu, najkasnije listopadu, mogli bismo biti gotovi s prvom fazom radova do kraja godine, a onda će studenti početkom drugog semestra preseliti u nove prostorije. To je naš plan kojeg se držimo – naglasio je.

Inače, na čestici u koprivničkom Kampusu, na kojoj će biti smješten dom, nalazi se zgrada od 1111 metara četvornih metara, koja već dugo vremena nije u uporabi. U prvoj fazi radnici će rekonstruirati objekt, sanirati temelje, staviti novu stolariju, nove podove i kompletno novi namještaj.

Druga faza radova skuplja i zahtjevnija 

– Dakle, zgrada će dobiti novo ruho, a u njoj će odmah mjesto naći 80 studenata. Sve sobe bit će dvokrevetne, četiri kreveta bit će za osobe s invaliditetom, napravit ćemo i četiri nove kupaonice te dvije čajne kuhinje. U planu su nam četiri odvojena bloka, dva za studentice i dva za studente, no to se sve lako prenamijeni ako ćemo, recimo, imati više djevojaka. Uglavnom, sve ono što je potrebno za život jednog studenta bit će tamo već nakon ove prve faze – objasnio nam je Galinec i dodao da cijenu smještaja još ne zna, ali da će biti razumna, odnosno troznamenkasta.

Foto: Ivan Balija
U drugoj fazi zgrada bi trebala dobiti nova dva kata // Foto: Ivan Balija

Kaže kako je cijela investicija teška više milijuna eura, s time da je ova prva faza nešto jeftinija, jer će druga zahtijevati veće radove.

– Dakle, u ovoj prvoj se radi uglavnom o rekonstrukciji i novom namještaju, dok ćemo u drugoj podići još dva kata i postaviti novo krovište. Udvostručit ćemo kapacitet doma, a i razradit ćemo novu koncepciju ako će biti potrebno. Drugim riječima, radit ćemo prema potrebama studenata, jer ćemo u međuvremenu vidjeti kako će se snaći prvih 80 stanara i što im eventualno nedostaje. Kada bismo točno krenuli s tom drugom fazom ne mogu reći, ali neki naši planovi vezani su uz ljeto 2022. godine – poručio je za kraj direktor ISTO studenta.

Ova najava skorašnjeg početka radova u Kampusu neće zadovoljiti samo studente, već i gradonačelnika Jakšića, koji je prošlog tjedna na sjednici Gradskog vijeća morao odgovarati na pitanja u vezi studentskog doma. Vijećnike je zanimalo u kojoj su fazi radovi čiji rok završava u veljači 2022. godine, na što im je gradonačelnik poručio da nije spreman licitirati s datumima, jer je korona sve usporila.

– Očekivati da će netko samo tako ući u investiciju tešku otprilike dva milijuna eura trenutno nije realno. Investitor je spreman, a onog trena kada ćemo imati crno na bijelo kako će funkcionirati nastava i vraćaju li se studenti napokon u punom sastavu u studentske klupe, tada će on vjerojatno i krenuti s tom investicijom – rekao je Jakšić početkom prošlog tjedna.

Desetak dana kasnije Galinec nam je svima ponudio konkretnije odgovore i kako stvari stoje, Koprivnica će uskoro dobiti svoj prvi studentski dom.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

jer 80. su bile godine

Neonsko ružičastom jaknicom i trendy tajicama katapultirala nas u lude osamdesete

Jer osamdesete su bile godine, zapjevalo nam se od samog pogleda na ovu prekrasnu nasmijanu brinetu, našu sugrađanku. Izborom kaputa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti