Koprivnica uvrštena među 105 svjetskih gradova zbog doprinosa u obuzdavanju klimatskih promjena

09:30h
0
Foto: apos-koprivnica.hr

U objavljenom Drugom godišnjem izvješću Svjetskog sporazuma gradova o klimatskim promjenama za 2012. godinu, Grad Koprivnica uvršten je među primjere značajnog aktivnog doprinosa svjetskim nastojanjima da se obuzdaju klimatske promjene.

– Između 105 gradova iz 40 zemalja, koji su objavili svoje projekte kojima se uključuju u borbu protiv klimatskih promjena, Koprivnica je jedini hrvatski grad potpisnik Sporazuma iz Mexico City-a. Rezultati uvršteni u izvješće odnose se na izgradnju nisko-energetskih zgrada i ostale mjere energetske učinkovitosti u javnom sektoru, odvojenu odvodnju oborinskih voda, SEE projekt Orient Gate i obnovu voćnjaka starih sorti jabuka u sveučilišnom kampusu – ističu iz Grada Koprivnice.

Sporazum iz Mexico city-ja trenutno obuhvaća 290 gradova iz 60 zemalja sa svih kontinenata, a Grad koprivnica je potpisao Sporazum 21. studenoga 2010. godine. Drugo godišnje izvješće za 2012. godinu može se vidjeti na www.mexicocitypact.org.mx i na www.fundacionpensar.org.mx.

– Međunarodno tajništvo odaje priznanje naporima koje je poduzeo vaš grad i čestita vašoj gradskoj upravi na aktivnostima koje su sada priznate od strane međunarodne zajednice. Prva prezentacija Drugog godišnjeg izvješća za 2012. bila je održana 28. rujna u Nantesu, u Francuskoj, unutar okvira  konferencije ECOCITIES. Izvješće će biti prezentirano kroz 2014. godinu na glavnim međunarodnim događajima koji se tiču klimatskih promjena. Bit će također poslano ključnim međunarodnim organizacijama povezanim s klimatskim promjenama, kao i akademskim institucijama i stručnjacima – dio je pisma predsjednika fondacije Pensar, Planeta, Politica, Persona Gabriela Sancheza Diaza upućenog koprivničkoj gradonačeknici Vesni Želježnjak.

čitam...