Žele ga samo pokopati

Koprivničanac (29) poginuo u Kanadi, obitelj danima ne može do njegova tijela

16:09h
0
Neutješne Branimirova majka Vlasta i sestra Tanja // Foto: Matija Gudlin
Neutješne Branimirova majka Vlasta i sestra Tanja // Foto: Matija Gudlin

Koprivničanac Branimir Poljak (29) tragično je preminuo prilikom slijetanja s ceste prošlog vikenda u pokrajini Manitoba u Kanadi gdje je prošle godine u svibnju otišao raditi na jednu farmu.

Tjedan dana kasnije njegova majka Vlasta Poljak i sestra Tanja Lončarek još uvijek ne znaju kada će i hoće li uopće njegovo tijelo biti vraćeno kući. Bezuspješno pokušavaju dobiti odgovore na brojna pitanja od nadležnih institucija i tijela.


– Nitko nam ništa ne govori, mi ništa ne znamo. Nemamo nikakve točne informacije. Svi nam daju brojeve telefona na koje nam se nitko ne javlja – istaknula je Branimirova majka koja je obavijest o smrti sina primila od njegova prijatelja, koji joj je ostavio broj telefona bolnice Health sciences centre u Winnipegu.

U bolnici im se javila patologinja Karen, priča sestra, i rekla da je Branimir preminuo i usto pitala ima li on na svom bankovnom računu kakve novce. Nakon toga, nekoliko sati kasnije, kaže, u kuću im dolazi policija koja je navodno e-mailom dobila obavijest o tragediji te ih traži da potpišu papire za donaciju organa i govori im da je Branimir priključen na aparate za održavanje života.

– Nismo potpisali, mi ne znamo je li to uopće on. Njegovim prijateljima nisu dali da ga identificiraju. Samo su ga bez ičijeg dopuštenja skinuli s aparata – istaknula je T. Lončarek i objasnila kako ne znaju što se tamo događa i što im je činiti.

Kontaktirali su Vericu Berić iz ambasade u Kanadi za podatke i točan kontakt liječnice Karen kojoj još uvijek ne znaju prezime, kako bi saznali pojedinosti slučaja, ali na taj broj javlja im se sekretarica. Ni policija ni kanadsko veleposlanstvo u Zagrebu ne znaju odgovore na njihova pitanja.

Situacija je zamršena čemu u prilog govori i to da je Branimirovu majku jučer zvala obitelj njegove djevojke i rekla joj da su im iz ambasade javili da kontaktiraju obitelj koja u roku 24 sata mora javiti što će biti s tijelom i kada će ga preuzeti. U protivnom, priča V. Poljak, kremirat će ga i staviti u tamošnju zajedničku grobnicu. Nakon što su kontaktirali ambasadu, rekli su im da to nije istina.

U kontaktu su s kanadskim odvjetnikom koji zastupa Hrvate i bavi se ovakvim slučajevima, ali da bi se slučaj uopće pokrenuo i tijelo vratilo u Koprivnicu traži da mu se unaprijed na račun uplati 66.000 kuna, priča mama V. Poljak. Od toga 60.000 za troškove liječenja i bolnice, a ostatak njemu za naknadu. Ako odluče da se tijelo vrati kremirano, traži 17.000 kuna pri čemu se troškovi bolnice pokrivaju s 11.000 kuna.

– Mi taj novac nemamo, kako da ga skupimo. Kada će nam ga vratiti? Samo želim da mi se dijete vrati doma – zaključila je Branimirova majka.

Brojna pitanja o okolnostima ove tragedije ostaju otvorena, a obitelj se za bilo kakvu pomoć obratila i lokalnim institucijama, gradu i županiji.

čitam...