Koprivničanac Dinko Job jedan od tvoraca mobilne aplikacije o zagrebačkim menzama

09:35h
0
Autori aplikacije Menzona Alexander Štimac, David Kampić i Dinko Job

Menzona je aplikacija za zagrebačke menze koju su razvili trojica studenata zagrebačkog Grafičkog fakulteta, a jedan od njih je i 24-godišnji Dinko Job iz Koprivnice (Kunovec Breg). Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja sadrži sve informacije vezane uz menze na području Zagreba, a koliko je projekt uspio govori činjenica da ju je u samo pet dana preuzelo više od 500 korisnika. Trenutno zauzima 6. mjesto na Google Playu u kategoriji Lifestyla, a u kategoriji Najpopularnije novo i besplatno je na 51. mjestu.

U timu Menzone još su David Kampić i Alexander Štimac, a povodom puštanja aplikacije u opticaj, na nekoliko je pitanja odgovorio Job kako bi javnosti što bolje približio aplikaciju.

– Kako se rodila ideja o Menzoni?

– Na predzadnjoj godini studija primijetili smo da još uvijek ne znamo gdje se sve menze u Zagrebu nalaze, a kamoli kakvo im je radno vrijeme, kako doći do koje i slično. Stoga smo odlučili napraviti aplikaciju koja sadrži sve te informacije i još puno toga.

– Koliko je vremena bilo potrebno za izradu aplikacije?

– Kolega David i ja prije osam mjeseci krenuli smo razrađivati koncept cijelog projekta. Preko ljeta pridružio nam se i Alexander te smo krenuli s konkretnim stvarima; prototipovi aplikacija, web stranica te promotivni materijali – plakati. Nakon prikupljenih podataka i razrađenog koncepta krenuli smo s kodiranjem stranice i izradom mobilne aplikacije. Taj proces trajao je tri mjeseca.

– Što sve nudi Menzona?

Aplikacija ima pet primarnih funkcija:

– najbliža menza: od vaše trenutne lokacije traži vama najbližu menzu

– otvorene menze: provjerava trenutno vrijeme i na listi svih menzi prikazuje otvorene/zatvorene menze

– popis menzi: sve menze u gradu s osnovnim informacijama, uputama, (jelovnikom) te galerijom slika

– rangiranje: ocjenjivanje menze (ukupni dojam – jedna ocjena) te pisanje komentara

– stanje na iksici: prikaz preostale subvencije, razina prava prehrane, dnevni limit i potrošnja

Aplikacija će biti dostupna i na drugim jezicima radi stranih studenata.

– Gdje i kako se može preuzeti aplikacija?

Aplikacija se trenutno može preuzeti samo na Google Playu (za android platformu):

https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.menzona.android 

– Koji su bili problemi tijekom realizacije projekta?

– Cijeli proces realizacije projekta Menzona bio je usporen zbog obveza prema faksu i polaganja ispita. Kada smo ulovili pauzu između predavanja ili za vikend, razrađivali smo projekt i na taj način detaljnim planiranjem uklonili potencijalne probleme. Jedina stavka koja nije realizirana od naših zacrtanih ciljeva su jelovnici menzi. Na tu stavku osobno ne možemo utjecati već nam je potrebna pomoć nadležne institucije koja je u nekoliko navrata odbila suradnju iz nama neobjašnjivih razloga, s obzirom na to da je projekt pro bono, a jelovnici su ionako javnosti dostupni.

– Kako kolege reagiraju na Menzonu?

– Za sada smo dobili sve pozitivne reakcije i riječi podrške. Čak smo dobili i ponude za izgradnju inačica za druge mobilne platforme, što je zapravo i bio cilj od samog početka (okupiti mlade i sposobne ljude da se realizira projekt i olakša sadašnjim i budućim generacijama studenata) .

– Čime se inače bavite?

– David se u slobodno vrijeme bavi sportom te s kolegama radi na izradi web stranica. Alexander izrađuje android aplikacije i u slobodno vrijeme svira gitaru. Jedan od mojih hobija je također glazba, potom sport, u slobodno vrijeme bavim se izradom web stranica te sam zamjenik voditelja tima za vizualne komunikacije studentske udruge eSTUDENT.

– Jeste li imali kakvu pomoć u vidu mentora ili slično?

– Nismo imali nikakvu pomoć. Ovo je samoinicijativni projekt Davida i mene. Kako se projekt razvijao i nailazio na poteškoće, tako smo ih i rješavali.

– Na koji način ste promovirali Menzonu?

– Menzonu smo prezentirali u par marketinških koraka. Prvo smo je najavili tako da ljudi čuju za ime Menzona, a onda smo koristili plakate te facebook i web stranicu.

– Što slijedi?

– Uskoro planiramo izdati inačice za ostale platforme i želimo napraviti par poboljšanja na već postojećoj verziji. Prvo ćemo uzeti tjedan dana odmora pa odmorni odlučiti koji je idući korak.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW