manjine

Koprivničanac Franjo Horvat želi u sabor umjesto Kajtazija: Vrijeme je da se sazna za ogromnu podijeljenost u romskoj zajednici

Navodi da je identitet Roma bajaša kao etničke grupacije tajnovit i nepravedno prikriven. Malo je poznato u hrvatskoj javnosti da Romi Bajaši čine preko 90 posto ukupnog broja romskog stanovništva u Hrvatskoj.

13:23h
0
Foto: Ivan Balija
Franjo Horvat // Foto: Ivan Balija

Kako se bliže parlamentrani izbori, često se u javnom medijskom prostoru i lokalnim medijima spominje XII. izborna jedinica. U ovoj izbornoj jedinici bira se jedan saborski  zastupnik za 12 nacionalnih manjina i to austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske,rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske.

Od ovih 12 nacionalnih manjina, brojčano je najveća romska nacionalna manjina iz čijih redova se u pravilu bira saborski zastupnik. Na ovogodišnjim izborima pojavio se novi kandidat koji će se suprotstaviti sadašnjem zastupniku Veljku Kajtaziju.

Riječ je o Franji Horvatu, bajaškom Romu iz Koprivnice, predsjedniku Saveza hrvatskih Roma bajaša i predsjedniku Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije te dugogodišnjem  romskom aktivistu i lokalnom poduzetniku.

Višegodišnjim manipulacijama, Kajtazi je uspio držati ovu veliku grupaciju u sjeni pa je tako i bajaški jezik totalno zapostavljen, iako ga koristi veliki dio Roma. Kaže kako je zanimljivo da Kajtazi predstavlja Romsko stanovništvo u Saboru  puna tri mandata, a da uopće ne koristi ni jednu riječ bajaškog jezika jer ga ne poznaje ni u govoru ni pismu.

– Zanimljiva je i činjenica da saborski zastupnik XII. izborne jedinice mora predstavljati  SVIH 12 nacionalnih manjina ali to već godinama ne radi – kritizira Horvat.

Dodaje kako smatraju da je za hrvatsku svekoliku javnost upravo sada vrijeme da se kroz medijsku pozornost sazna prava istina u ogromnoj podijeljenosti u Romskoj Zajednici koju već desetljeće potencira saborski zastupnik na odlasku, Veljko Kajtazi.

čitam...