Koprivničanci obožavaju Stiega Larssona, umirovljenici najvjerniji čitatelji

12:21h
0
120621-knjiznica1

Dolaskom ljeta, vremena godišnjih odmora, učeničkih i studentskih praznika, konačno ćemo pronaći vremena (ili volje) pročitati knjigu koju već dugo imamo ‘na piku’ ili jednostavno kratiti ove vruće dane u hladu, na plaži ili na nekom trećem mjestu čitajući lagano ljetno štivo. Mnogi će se po knjigu uputiti u koprivničku Knjižnicu i čitaonicu ‘Fran Galović’.

‘U vrijeme godišnjih odmora građani Koprivnice dolaze u potragu za kvalitetnim štivom koje će im uljepšati vrijeme odmora. Ovo je vrijeme kada studenti i učenici napokon imaju više vremena čitati nešto drugo osim lektire, a najvjerniji čitatelji su umirovljenici.’, kaže nam knjižničar Petar Lukačić, informator na Odjelu za odrasle. 

Unatoč jednosmjenskom ljetnom radnom vremenu,  na temelju prošlogodišnjih iskustava u Knjižnici očekuju isti, ako ne i veći broj korisnika i posuđenih knjiga kao i tokom redovnog rada u dvije smjene. Koprivnička knjižnica tijekom srpnja i kolovoza 2011. tako je imala čak 11.900 posjeta korisnika, koji su posudili 23.600 knjiga ili prisustvovali nekom od programa koje Knjižnica organizira tijekom ljeta. U ta dva mjeseca kroz ruke vrijednih knjižničara u prosjeku je prolazilo čak 840 knjiga, cd-a ili dvd-a dnevno.

120621-knjiznica2Švedski krimići na vrhu

Brojke kažu kako je u prvih pet mjeseci 2012. godine najpopularniji svjetski pisac među Koprivničancima Šveđanin Stieg Larsson. Njegova Millenium trilogija na vrhu je najposuđivanijih knjiga; knjige iz serijala ukupno su posuđene 132 puta. Svoje mjesto u vrhu pronašla je Jojo Moyes sa hitom ‘Posljednje pismo tvojeg ljubavnika’, a tu je i ‘Jedi, moli, voli’ Elizabeth Gilbert.

Od hrvatskih književnika najviše se čitala Mani Gotovac i njeno djelo ‘Fališ mi’, koje je posuđeno 65 puta. Ante Tomić i njegovi ‘Punoglavci’ i Zoran Ferić sa Kalendarom Maja dijele drugo mjesto sa 24 posudbe.

Psihologija i vrtlarstvo

Osim laganijeg štiva, Koprivničanci su iskazali veliko zanimanje za knjigama s područja psihologije; tako je knjiga poznate hrvatske psihologinje Mirjane Krizmanić ‘Tkanje života’ posuđena 28 puta. Naši sugrađani zanimali su se i za vrtlarstvo; vezano uz tu temu, najpopularnije je djelo ‘Zeleni kvadrat’ Kornelije Benyovsky Šoštarić.

Djelatnici Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ pozivaju vas da i ovo ljeto dođete u knjižnicu te iz njihovog bogatog fundusa izaberete nešto za sebe.

čitam...
Loading...