Najčitaniji naslovi u 2016.

Koprivničanci se najviše vole nasmijati Tomiću, a na stranom repertoaru zanimaju ih Nepredvidive posljedice ljubavi

13:30h
0
Književna večer // Foto: Knjižnica Fran Galović
Književna večer // Foto: Knjižnica Fran Galović

Posljednjih nekoliko godina vrlo je aktualan Međimurec Kristian Novak s nagrađivanim romanom Črna mati zemla, zanimljivim po tome što je pisan na kajkavskom dijalektu.

Kako se godina bliži kraju, zanimalo nas je što su bili najveći književni hitovi u 2016-oj u koprivničkoj knjižnici Fran Galović, odnosno što su naši sugrađani najradije čitali.
Što se hrvatske književnosti tiče, vjerojatno kao i svugdje na tlu Lijepe naše, tako i u Koprivnici najpopularniji književnik još je uvijek urnebesni satiričar hrvatske stvarnosti Ante Tomić sa Čudom u Poskokovoj Dragi. Osim prvog, zauzima i treće mjesto na listi s nastavkom Veličanstveni Poskokovi.
Između Tomića i Tomića, našla se Kristina Wolsperger Danilovski s Dancima i strancima, još jednim romanom koji je svojevrsna društvena satira, ali ne toliko hrvatska koliko danska. Točnije, radi se o djelu nastalom na temelju autoričinog doživljaja te zemlje za vrijeme njenog života ondje, te kulturoloških razlika između Danske i Hrvatske.

Četvrtu poziciju zauzela je Sestrica popularnog Gorana Tribusona, dok za njim slijedi književnik rado ugošćivan u koprivničkoj knjižnici, Zoran Ferić s romanom Na osami blizu mora.


Zoran Ferić i Drago Glamuzina
Književni susret sa Zoranom Ferićem // Foto: Knjižica Fran Galović

Posljednjih nekoliko godina vrlo je aktualan Međimurec Kristian Novak s nagrađivanim romanom Črna mati zemla, zanimljivim po tome što je pisan na kajkavskom dijalektu.

Sedmo mjesto hrvatske liste najčitanijih pripalo je fakultetskom profesoru književnosti te poznatom piscu krimića Pavlu Pavličiću koji je ostao dosljedan svom žanru s romanom Tajno ime.
Da književni susreti u koprivničkoj knjižnici ostavljaju dojam na čitatelje, svjedoče još dva imena – Bekim Sejranović i Marina Vujčić. Njihovi romani Tvoj sin Huckleberry Finn na osmom te Susjed na desetom mjestu, spadaju pod najposuđivanije hrvatske naslove, kao i na devetom mjestu Snebivaš me osebujne Mani Gotovac.
Na listi najčitanijih knjiga svjetske književnosti dominiraju, kao što obično i biva, ljubavni i kriminalistički romani. Prvi izbor čitatelja u ovoj godini bile su Nepredvidive posljedice ljubavi, ljubić Jill Mansell. Još jedan hit autorice svjetskog fenomena 50 nijansi sive E.L James probio se na drugo mjesto, što ne začuđuje s obzirom na to da je Grey ponovno ljubavno-erotski roman, ovaj puta iz vizure zagonetnog Christiana Greya.
Iz niza krimića valja izdvojiti u Hrvatskoj još uvijek iznimno popularnog Joa Nesboa sa svojom Krvi na snijegu, a na listi se svakako ističe roman Harper Lee, autorice legendarnog romana Ubiti pticu rugalicu, koja je svojim drugim romanom Idi postavi stražara objavljenim malo prije smrti izazvala veliki interes u književnom svijetu.
Što se tiče literature za najmlađe, u knjižnici su izdvojili slikovnice Aline de Petigny o djevojčici Petri u kojima se opisuju problemske situacije s kojima se djeca susreću, potom knjige Sanje Pilić o djevojčici Maši namijenjene za početnike u čitanju, a stripovi Garfield Jima Davisa  svjedoče da je taj lijeni mačak kojemu su omiljene zanimacije spavanje i lazanje, nakon toliko godina i generacija, mališanima još uvijek drag. Četvrto mjesto zauzeli su ništa manje zanimljivi i uzbudljivi Gregovi dnevnici Jeffa Kinneya.

čitam...