Koprivničanci u subotu krenuli putem zdravog srca

19:28h
0
Start utrke na Zrinskom trgu u Koprivnici // Foto: www.marathon2006.hr

Zaklada „Hrvatska kuća srca” u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara i Gradom Koprivnicom u subotu 5. listopada u Koprivnici organizirala je javnozdravstvenu i sportsku manifestaciju, cestovnu rekreativnu utrku. Utrka je organizirana u sklopu društveno odgovorne inicijative „Kreni putem zdravog srca” čiji je organizator Zaklada „Hrvatska kuća srca”, kojoj je cilj osvijestiti širu javnosti o rizicima i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.


Put prema zdravom srcu započeo je 28. rujna a svoje zaključno izdanje održano je u Koprivnici. Na trasi STAZA SRCA dugoj 3.745 metara obilježena u svojoj cijeloj dužini znakom srca sudjelovala su 154 sudionika svih uzrasta.

FOTOGALERIJA

Nakon pozdravnih riječi zamjenika gradonačelnice grada Koprivnice Mišela Jakšića, Ane Ljubas i Ružice Evačić u ime organizatora Zaklade “Hrvatska kuća srca”, Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, Ružica Evačić je na simboličan način dala znak za početak utrke točno u 12 sati.

POREDAK:

MUŠKARCI:

1. mjesto – RAJKO SOLAR, Jalžabet, 12:09

2. mjesto – ZVONKO VRHOVSKI, Koprivnica, 12:13

3. mjesto – NIKOLA KUZMIĆ, Donji Vdovec, 13:21

4. mjesto – TOMISLAV CELIŠČAK, Koprivnica, 13:43

5. mjesto – DINKO KUZMIĆ, Kotoriba, 13:38

ŽENE:

1. mjesto – ANA KRESOJEVIĆ, Zagreb, 16:48

2. mjesto – SELMA ROŠIĆ-BALI, Koprivnica, 18:32

3. mjesto – DIANA PROS, Ždala, 19:00

4. mjesto – SABINA ŠEB, Koprivnica, 18:01

5. mjesto – MATEJA HOJČEC, Koprivnica, 22:01

Prvo troje plasiranim u ime organizatora Zaklade ” Hrvatske kuće srca” uručile se Ana Ljubas i Ružica Evačić sportska odličja pehar i medalju, i nagrade.

Pet prvoplasiranih dobili su i posebne nagrade iz ruku djelatnica Splitske banke.

Svi sudionici primili su majici sa oznakama “Kreni putem zdravog srca”, startni broj i zahvalnicu za sudjelovanje.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i upravitelj Zaklade, akademik Davor Miličić istaknuo je zbog čega je važno javnost upoznati s ovom problematikom:

„Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17.3 milijuna smrti što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan, a koliko je situacija zabrinjavajuća i u Hrvatskoj, govore podaci  prema kojima je od ovih vrsta oboljenja u protekloj godini umrlo 24.988 osoba, što čini 50 posto od svih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj. Inicijativom „Kreni putem zdravog srca”  Zaklada je osigurala građanima stručnu podršku u prevenciji kardiovaskularnih bolesti od koje danas obolijevaju  sve dobne i populacijske skupine, uključujući žene i djecu,  ali i pružila ruku pomoći Hrvatskoj državi koja se među 194 zemlje obvezala smanjiti prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 25 posto do 2025. godine.”

Organizatori su se posebno zahvalili Atletskom klubu “Marathon 2006” kojem je bila povjerena organizacija atletskog druženja, gradu Koprivnici, Bolnici Koprivnica, Udruzi liječenih bolesnika “SRCE” Koprivničko-križevačke županije, Udruzi volontera “RAD NA DAR” Koprivničko-križevačke županije, svekolikim medijima, “Podravci”, Policijskoj postaji Koprivnica i svima ostalima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije.

čitam...