majka dvije preslatke curice

FOTO Koprivničanka Dora Kolačko prva je podravsko-prigorska doula: Bit ću emocionalna potpora tijekom samog poroda, ali i prije te poslije

Važno je istaknuti da se doula, ako je riječ o prisustvu na porodu, neće miješati ni u kojem slučaju u posao medicinskog osoblja. Ona je isključivo tu da daje potporu i podršku, pruža oslonac.

14:35h
0
Dora Kolačko
Dora Kolako s kćerkicama Dunom i Kanom // Foto: Ivan Brkić

Jeste li čuli za doule? To su osobe koje pružaju emocionalnu, fizičku i informativnu potporu ženi prije, tijekom, ali i nakon porođaja. No, one su tu i kao podrška očevima, također.

Jednu takvu dobila je Koprivnica, a ona je zapravo i jedinstvena u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zove se Dora Kolačko (23), iz Koprivnice je i majka je dvije djevojčice, trogodišnje Dune i jedno i pol godišnje Kane.

– Za doule sam još bila čula kada sam bila trudna s Dunom. I to mi se činilo jako dobrom idejom te dok sam Kanu rodila kod kuće, nekako sam odlučila da ću krenuti u tom smjeru. Kao koncept mi je to genijalno. Moje djevojčice su malo porasle pa sam odlučila educirati se i obuku sam završila online i to na Doule – Childbirth International. Traje devet mjeseci, no može se završiti i prije, ovisi od osobe do osobe. Imala sam i mentoricu koja je iz Amerike te me ona cijelo vrijeme vodila, pratila i usmjeravala što moram raditi. Čekam još certifikat da dođe, a stići će dok budem imala prvi porod iza sebe – kazala nam je koprivnička doula Dora Kolačko.

Dora Kolačko
Mlada majka Dora Kolačko // Foto: Ivan Brkić

Važno je istaknuti da se doula, ako je riječ o prisustvu na porodu, neće miješati ni u kojem slučaju u posao medicinskog osoblja. Ona je isključivo tu da daje potporu i podršku, pruža oslonac.

Dora je nedavno i bila na predstavljanju u koprivničkoj bolnici te nam je rekla da su njezinu informaciju na lijep način prihvatili.

Dora Kolačko
Iza sebe ima dva poroda pa može pomoći svojim iskustvom budućim majkama // Foto: Ivan Brkić

– Tu sam da rodilji objasnim što se događa tijekom poroda, u kojoj je fazi i što može očekivati. Na kraju krajeva, majka sam, prošla sam kroz dva poroda, imam iskustva pa onda mogu pomoći savjetima iz prve ruke. Prvi porod je bio predivan bolnički porod, rodila sam u našem koprivničkom rodilištu, uz mene je bio moj partner. Drugi porod je bio predivan prirodni kućni porod u vodi, uz pratnju stručne primalje Ursule – istaknula je.

Dora Kolačko
Duna i Kana mamine su princeze // Foto: Ivan Brkić

Trenutno u procesu ima tri buduće majke iz Koprivnice. Doule se zapravo zalažu da rodilja ima sama pravo odlučiti o načinu poroda.

– Obuka me koštala oko 4000 kuna. Planiram upisati još za postpartum doulu. To je posao u kojem uživam, a moja će cijena biti oko 1000 do 1500 kuna. Trenutno ću sada pomagati samo Koprivničanke, one iz grada i bliže okolice. Super je i to što su se primalje u koprivničkoj bolnici educirale za porod na stolčiću jer je tako puno lakše roditi nego dok je žena u ležećem položaju – kazala nam je.

Krajem ovog mjeseca će organizirati radionicu koja će biti besplatna, a putem koje će educirati zainteresirane o tome što je doula i koje su njezine zadaće.

Dora Kolačko
Dora Kolačko //Foto: Ivan Brkić

– Tijekom cijele godine planiram radionice, one će biti za trudnice, buduće majke, ali i očeve. Bit će tu i radionica o prirodnom porodu, bez lijekova i sličnih predavanja, a o tome će govoriti Ursula, educirana primalja iz Austrije koja je bila prisutna kada sam rađala kod kuće svoju Kanu – objasnila nam je D. Kolačko.

Velika podrška bile su joj i patronažne sestre Sanja Gomaz, Andreja Novak te Marija Križić. One inače pomažu budućim majkama, trudnicama i rodiljama putem grupe za potporu dojenju pod nazivom Slonići, a koja postoji već sedam godina, u koju i Dora redovito dolazi.

– Bodrile su me i hvala im na tome. Također, uz mene je uvijek, što god radila i moj partner Antonio te najbolja prijateljica Vedrana Habijanec. Hvala im na podršci – istaknula je D. Kolačko.

Zainteresirane se mogu javiti Dori Kolačko putem Facebook profila 

Dora Kolačko
Čista ljubav // Foto: Ivan Brkić

Osim toga, javiti se možete i putem maila doula.dora@gmail.com ili nazvati na broj 099/ 85-77-821.

Inače, na razini države postoji Udruga doula, a osnovana je prije pet godina.

Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice, u našem nam je razgovoru rekao da podržava sve ono što može doprinijeti kvaliteti usluge u bolnici, u ovom konkretnom slučaju rodilji.