Dani Ivana viteza Trnskog

Koprivničanka Nikol Bali za rukopis Tetovirana stvarnost dobila nagradu Trnski

Dobitnica nagrade Trnski za 2017. godinu je Nikol Bali iz Koprivnice za rukopis zbirke pjesama Tetovirana stvarnost.

11:15h
0
Dani ivana viteza
Foto: Petra Dravinski

Književna manifestacija Dani Ivana viteza Trnskog održana je u periodu od 3. do 6. svibnja.

Dobitnica nagrade Trnski za 2017. godinu je Nikol Bali iz Koprivnice za rukopis zbirke pjesama Tetovirana stvarnost. Povelju je primila na svečanosti u Novigradu Podravskom, dok će joj drugi dio nagrade, rukopis pretvoren u knjigu, biti uručen iduće godine na 8. Danima Ivana viteza Trnskog, kao što je običaj.

Na manifestaciji su gostovali brojni poznati književnici, od kojih organizatori izdvajaju gosta iz Varaždina, književnika Ernesta Fišera, koji je publici govorio kajkavske stihove iz svoje višestruko nagrađene zbirke pjesama Macbeth na fajruntu i predstavio novoobjavljenu Preludij za anginu pectoris.

Josip Petrlić Pjer i Darko Pero Pernjak djeci u osnovnom školama u Novigradu Podravskom i Novoj Rači predstavili su svoju uspješnicu, zajedničku knjigu za djecu Bilogorske zgode.

Tijekom manifestacije višekratno je predstavljena knjiga Vedrana Volarića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Trnski, 22 stoljeća. U predstavljanju tog romana dr. Mario Kolar, kao urednik knjige, istaknuo je kako se žanrovski roman može podjednako svrstati i u znanstvenu fantastiku, konceptualni roman, ljubavni i kriminalistički roman, te upravo to romanu, uza ostale značajke, daje dimenziju posebnosti.

U subotu je održana serija predavanja, a predavači su bili Mihaela Cik, Petar Lukačić i Katarina Franjo, te je predstavljena zbirka pjesama Božice Jelušić Skok u dalj.

U sklopu programa, Predstavi se do 15, svoja najnovija književna ostvarenja prezentirali su i Danijela Matijević-Krvajica, Snježana Tišljarić, Vedran Volarić, Marko Gregur, Sanja Damjan, Zdenka Čavić, i Sunčica Orešić, a predstavljen je i treći broj časopisa Artikulacije. U večernjem programu duhoviti igrokaz izveli su učenici OŠ Prof. Blaž Mađer iz Novigrada Podravskog pod naslovom Švejkologija.

Organizatori manifestacije bili su Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i KUD Ivan vitez Trnski iz Novigrada Podravskog, a sponzori Općina Novigrad Podravski, Općina Virje i Koprivničko-križevačka županija.