Koprivnici Povelja za uzorno provedenu Naj-akciju 2013

07:07h
0
S dodjele povelje u Zagrebu

U Zagrebu je održano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine prijatelji djece, kojem su prisustvovali brojni predstavnici gradova i općina sudionici akcije, članovi dječjih vijeća i predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela te ustanova koje podupiru i provode ovu akciju. Grad Koprivnica je također imala svoje predstavnike tamo, jer prestižnu titulu grada prijatelja djeece nosi još od 2007. godine.

Naime, akciju pod nazivom Gradovi i općine – prijatelji djece pokrenulo je Društvo naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a Hrvatske. U njoj trenutno sudjeluje stotinu gradova i općina koji svojim aktivnostima doprinose pozitivnim promjenama u korist djece, a na temelju UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Ove su godine tijekom savjetovanja koordinatora, a prilikom svečanog dijela savjetovanja, dodijeljene pohvale i povelje za najuspješnije Naj-akcije provedene u 2013. godini. Prijavljeno je bilo 44 naj-akcija iz 38 općina i gradova, a Povelju za uzorno provedene i originalne akcije primilo je ukupno 16 gradova/općina. Gradu Koprivnici po prvi puta dodijeljena je Povelja za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. za Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama, a preuzela ju je koordinatorica projekta, knjižničarka Danijela Petrić.

Povelja – Radi se o projektu koprivničke Knjižnice i čitaonice Frana Galovića, pedijatrijske ordinacije dr. Zorice Valentić i dr. Ranka Vondračeka te Odjela pedijatrije Opće bolnice dr. Tomislava Bardeka, kojim se nastoji senzibilizirati roditelje na važnost čitanja djeci od najranije dobi. Od listopada ove godine Male knjižnice nalaze se u pedijatrijskoj ordinaciji i u Odjelu pedijatrije, sadrže slikovnice namijenjene djeci od najranije do predškolske dobi koje roditelji i djeca mogu čitati za vrijeme čekanja na pregled ili tijekom boravka u bolnici – istaknula je Petrić, dodajući kako je ova akcija novost u Koprivnici te je pionirskog karaktera u Hrvatskoj, a koliko je značajna malim pacijentima i njihovim roditeljima govore i vrlo pozitivni komentari roditelja u knjizi utisaka.